Ook cultuur en sport krijgen belastingvoordeel

©Lieven Van Assche

Franco Dragones Cirque du Soleil of de constructie van sportinfrastructuur moeten een beroep kunnen doen op het systeem van de tax shelter. Dat heeft minister van Financiën Didier Reynders (MR) zondag op het Filmfestival van Cannes gezegd.

(belga/tijd) - Sinds 2004 geeft de tax shelter bedrijven die willen investeren in een audiovisuele productie, vrijstelling van belasting op de gereserveerde winsten. De fiscale korting kan oplopen tot anderhalve keer het geïnvesteerde kapitaal.

Sinds het systeem werd opgestart, werd er 110 miljoen euro geïnvesteerd in 350 goedgekeurde projecten. In 2004 werd via de tax shelter 14 miljoen euro aan investeringen opgehaald. Vorig jaar was het bedrag al tot 45 miljoen euro opgelopen. Onder anderen Dexia, ING en Fortis richtten investeringsfondsen op om middelen voor de tax shelter in te zamelen.

Minister van Financiën Didier Reynders overweegt het systeem van tax shelter nu dus uit te breiden naar culturele evenementen of naar de constructie van sportinfrastructuur, bijvoorbeeld in het kader van het WK voetbal dat België in 2018 samen met Nederland wil organiseren. Reynders toetste zijn plan naar verluidt al af bij Europees Commissaris voor Cultuur Viviane Reding, die geen bezwaar zou hebben gemaakt tegen de uitbreiding van de tax shelter.

Reynders wil zijn een voorstel nu lanceren in de schoot van de regering. Dat voorstel moet uiteraard ook door het parlement goedgekeurd worden. Hij gaf ook te kennen met onmiddellijke ingang al een rondzendbrief te verspreiden, die bedrijven toelaat om aan hun personeel bioscoopcheques te schenken (na de cultuur- en boekencheques die al bestaan). Zo'n cheque steunt de film in het algemeen en maakt geen deel uit van de tax shelter.

FDe

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud