Ook pseudo-brugpensioen in stijgende lijn

Niet enkel het officiële brugpensioen maar ook de pseudo-varianten gaan in stijgende lijn, blijkt uit gegevens van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening.

(tijd) -Het Generatiepact moest niet enkel het gebruik van het brugpensioen afremmen. Het moest ook paal en perk stellen aan een aantal andere, er sterk op lijkende uitstapregelingen. De meeste bekende is de Canada Dry, een werkloosheidsvergoeding met nog een werkgeverstoeslag erbovenop. Meer recent is de combinatie van tijdkrediet of loopbaanonderbreking met zo'n toeslag. Forse sociale bijdragen moesten die systemen zo onaantrekkelijk maken dat ze verdwenen.

Dat wegbelasten blijkt niet helemaal te lukken. In 2007 was al gebleken dat voor 2.601 personen die bijdragen gewoon betaald werden. In 2008 is dat aantal met twee derde toegenomen tot 4.316. Het tijdskrediet met extraatje is met 3.102 gevallen het meest populair. De Canada Dry kwam 1.214 keer voor.

De toename heeft ongetwijfeld te maken met de verslechtering van de arbeidsmarkt. Het tijdkrediet wordt daarbij niet enkel gebruikt als exit-strategie voor 50-plussers. Voor bedienden geldt het soms ook als alternatief voor de tijdelijke werkloosheid.

IB

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud