Ook Vande Lanotte roept op tot besparen

(tijd) - Volgens federaal minister van Begroting, Johan Vande Lanotte (sp.a), moet er dringend bespaard worden in de zieketeverzekering. Op 9 november komt de regering samen om de stijgende uitgaven in de ziektekostenverzekering in te dijken. De afgesproken groei van 4,5 procent bedraagt nu al 11 procent en dus zijn er dringende maatregelen nodig, aldus Vande Lanotte.

De stijgende uitgaven in de ziektekostenverzekering zorgen volgend jaar voor een gat van 300 miljoen euro. 'Er moet dus een overleg komen met alle betrokkenen om de besparingsvoorstellen uit te werken die nodig zijn', zegt de minister in De Morgen en op de VRT-radio.

Vande Lanotte schuift zelf al twee maatregelen naar voren. Eerst wil hij de invoering van een maximumprijs voor medische ingrepen. Nog altijd kost een operatie in het ene ziekenhuis veel meer dan in een ander.

Daarnaast wil hij de honoraria van de artsen niet indexeren. 'In totaal is de omzet van de dokters al gestegen met 10 procent. Je kunt je de vraag stellen of daar nog een indexering bovenop moet komen.'

De maatregelen van Vande Lanotte botsen nu al op heel wat tegenstand. Vooral de PS en de artsenvakbonden zien de voorstellen niet zitten.

De PS ziet in de alarmerende cijfers het bewijs dat Rudy Demottes voorganger op Sociale Zaken, Frank Vandenbroucke, het budget heeft laten ontsporen.

De artsenvakbonden vinden 'dat akkoorden moeten worden nageleefd'.

22228601

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud