'Ook Vlaanderen zal broeksriem moeten aanhalen'

Kris Peeters - Foto Belga ©BELGA

Niet alleen de federale overheid, ook de Vlaamse overheid zal de komende jaren de tering naar de nering moeten zetten. Dat zei Vlaams minister-president Kris Peeters woensdag in het Vlaams parlement.

(belga) - Minister van Begroting Dirk Van Mechelen (Open Vld) zei dat België op termijn onbestuurbaar wordt zonder een staatshervorming en nieuw financieringsmechanisme. De ministers werden ondervraagd door Gino De Craemer (LDD) en Jan Peumans (N-VA) vanwege het recente rapport van het Hoge Raad voor Financiën (HRF) hierover.

Vlaams minister van Begroting Van Mechelen vindt dat het hoog tijd is voor nieuwe afspraken rond de financiering van de verschillende overheidsentiteiten in ons land. "Zonder een grondige staatshervorming, met een duidelijk nieuw financieringsmechanisme is dit land op termijn onbestuurbaar", zei hij.

Dat de federale overheid het moeilijk heeft om een begroting rond te krijgen, ligt niet louter aan de financieringswet. Van Mechelen wees erop dat het aandeel van de dotaties aan de deelstaten tussen 1999 en 2004 daalde en daarna stabiliseerde. De uitgaven in de sociale zekerheid zijn wel gestegen. "Niet enkel het gewicht van de sociale uitkeringen ligt veel hoger dan de dotatie aan alle gewesten en gemeenschappen, de stijging is structureel ook een stuk sterker", zei hij.

Volgens minister-president Kris Peeters zal elke overheid in ons land "de tering naar de nering moeten zetten". "Ook in Vlaanderen zullen de periodes waarin we beschikten over een bijkomende beleidsruimte van 1,5 tot 1,7 miljard euro achter ons liggen en de volgende jaren niet meteen terugkeren. Het is dus heel belangrijk dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, zei hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud