Ook VLD en N-VA steunen oproep

(belga) - De N-VA steunt de eis van de Vlaamse ziekenhuizen en wil het voortouw nemen in de discussie over de splitsing van de Belgische gezondheidszorg. Zo meldde voorzitter Bart De Wever maandag. Hij stelt tevreden vast dat steeds meer mensen overtuigd zijn van de noodzaak van een onmiddellijke splitsing van de gezondheidszorg. Ook de VLD pleit voor een splitsing.

'Voor de N-VA is het van het grootste belang dat Vlaanderen werkt aan een kwalitatief hoogstaande, betaalbare en toekomstgerichte Vlaamse gezondheidszorg. De dagelijkse praktijk wijst uit dat dit alleen op Vlaams niveau kan. Daarom is een onmiddellijke splitsing van de gezondheidszorg een terechte eis', stelt De Wever.

Hij verwijst naar de berekeningen van ABAFIM - de Administratie Budgettering, Accounting en Financieel Management van de Vlaamse overheid - die aantonen dat de financiële transfers via de sociale zekerheid sinds 2000 stijgen met gemiddeld 130 miljoen euro per jaar. Voor 2003 betekende dit een overdracht van Vlaanderen naar Wallonië van 3,74 miljard euro.

Dat deze transfer niets te maken heeft met een rechtvaardige solidariteit, blijkt uit het overzicht van medische tests in ziekenhuizen. De eerste 24 plaatsen worden ingenomen door ziekenhuizen in Brussel of Wallonië. De 35 zuinigste ziekenhuizen zijn allemaal Vlaamse ziekenhuizen.

De VLD steunt eveneens de oproep van de Vlaamse ziekenhuizen. De overheveling van de gezondheidszorg en de kinderbijslag naar de gemeenschappen is één van de programmapunten van de Vlaamse Liberalen en Democraten, zo verklaarde partijvoorzitter Bart Somers maandagavond via zijn woordvoerder.

22365823

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud