Advertentie

Op naar één statuut voor arbeiders én bedienden

©BELGA

Het onderscheid in sociaal statuut tussen arbeiders en bedienden bestaat nog altijd. Maar de vakbonden in de chemiesector willen daar voorgoed een eind aan maken.

(belga) - Dat schrijven de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad maandag.

Het nationaal loonakkoord 2009-2010 tussen vakbonden en werkgeversfederaties wordt normaal gezien maandagavond in de kantoren van het VBO ondertekend, nadat de aanhang van de drie vakbondskoepels er 's middags over gestemd heeft. Maar in een aantal bedrijfssectoren hebben bonden en werkgevers niet op die officiële goedkeuring gewacht om al te beginnen met de voorbereiding van hun eigen cao-onderhandelingen, die ingeschreven staan voor begin volgend jaar.

In de chemiesector bijvoorbeeld zijn in de voorbije week al de eerste, aftastende gesprekken gevoerd. De vakbonden hebben er voor een heuse primeur gezorgd. Ze willen naar gezamenlijke cao-onderhandelingen voor arbeiders én bedienden gaan. Dat is nooit eerder gebeurd en het betekent niets minder dan het feitelijk doorbreken van het aloude onderscheid tussen de twee statuten.

Helemaal nieuw is het niet. In een reeks chemiebedrijven werden al huiscao's voor het voltallige personeel afgesloten, zoals bijvoorbeeld bij BASF in Antwerpen. Op sectorniveau gebeurde het nog niet eerder.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud