Advertentie

'Open VLD moet zich bescheidener gaan opstellen'

Sven Gatz ©Photo News

Open Vld moet zich in de toekomst bescheidener opstellen en zal stap voor stap haar geloofwaardigheid moeten terugvinden. Dat zegt aftredend Open Vld-fractieleider in het Vlaams parlement Sven Gatz.

(belga) - Behalve een persmededeling waarin ze laten weten in de federale regering te blijven en te kiezen voor stabiliteit en jobs, heerst bij de Vlaamse liberalen na het nieuws over de dreigende Vlaamse oppositiekuur zo goed als een radiostilte. In de weekendkranten vielen nauwelijks interviews met Open Vld'ers te bespeuren. In korte quotes riepen de federale ministers Vincent Van Quickenborne en Guido De Padt wel al op tot bescheidenheid en nederigheid.

Dat deed Sven Gatz zondag ook. Hij vindt het voor een grondige analyse van de verkiezingsnederlaag nog wat vroeg, maar vast staat wel dat Open Vld zich in de toekomst wat bescheidener moet opstellen. "Het is soms goed dat je door de kiezer op de vingers wordt getikt. Daar wordt je als politicus nederig van. We moeten terug naar een sereen klimaat en zullen stap voor stap onze geloofdwaardigheid moeten terugvinden. Dat zal tijd vergen, daar zijn we ons van bewust", luidde het.

Volgens Gatz is het de bedoeling om de rit op federaal niveau uit te doen. De partij zal zich constructief opstellen en gaat voor samenwerking tussen de verschillende beleidsniveaus. De federale regering staat voor belangrijke uitdagingen, zoals het aanpakken van de crisis, de sanering van de overheidsfinanciën, de staatshervorming en asiel en migratie.

Wat dat laatste dossier betreft vindt Gatz dat zijn partij zich moet beraden over de houding die ze tot nu toe heeft aangenomen. Inzake begroting zegt de liberaal er zich van bewust te zijn dat onpopulaire maatregelen zullen moeten worden genomen, in samenwerking met de deelstaten. "Belastingverhogingen blijven voor ons zeer moeilijk, maar er zijn andere manieren om te besparen".

Ook al belanden de Vlaamse liberalen in Vlaanderen straks op de oppositiebanken, wil de partij meer bevoegdheden overhevelen. Tegelijkertijd dient echter ook het federale niveau te worden versterkt, meent Gatz.

Andere plannen

Gatz twijfelt wel aan de wil van de volgende Vlaamse regering om samen te werken met de andere beleidsniveaus, vooral wanneer hij naar eigen zeggen N-VA-voorzitter Bart De Wever bezig hoort. "Als ik De Wever hoor, heb ik het gevoel dat hij andere plannen heeft dan Gennez en Peeters".

Gatz liet tot slot nog weten geen kandidaat te zijn om de voorzittershamer over te nemen van tijdelijk partijvoorzitter Guy Verhofstadt. Normaal gezien vinden bij Open Vld in het najaar voorzittersverkiezingen plaats.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud