Open Vld: 'Tijd om loopgraven te verlaten'

Alexander De Croo (Foto Emy Elleboog) ©Emy Elleboog

Open Vld-voorzitter Alexander De Croo roept vakbonden en werkgevers op de loopgraven te verlaten. 'De sociale partners moeten opnieuw 'partners' worden', vindt De Croo. Hij roept ook de regering op over te schakelen naar een offensieve aanpak om de economische groei maximaal in nieuwe banen om te zetten, al waarschuwt hij er voor de versterkte activering en begeleiding van werkzoekenden niet te laten vallen.

(belga) - 'Vakbonden, werkgevers en politici dragen samen de verantwoordelijkheid om een verlammende blokkering te vermijden en getroffen werknemers opnieuw perspectief te bieden', zegt De Croo. Hij zegt begrip te hebben voor de onzekerheid en onrust bij vele mensen, 'maar alleen een positief antwoord is het juiste antwoord'.

De uitdaging bestaat er volgens hem in de komende weken en maanden te bewijzen dat ons sociaal overlegmodel ook werkt in tijden van budgettaire krapte en erg lage economische groei. Het cultiveren van vijandbeelden zal geen enkele nieuwe job opleveren, luidt het.

'Ook de politiek heeft haar rol te spelen', gaat De Croo voort. 'De federale regering moet overschakelen van een defensieve aanpak van de crisis naar een offensieve strategie. We moeten ervoor zorgen dat de economische groei maximaal wordt omgezet in nieuwe jobs'.

Daarvoor zijn volgens Open Vld wel verstandige recepten nodig. 'Het zou absoluut onverantwoord en onverstandig zijn de versterkte activering en begeleiding van werkzoekenden overboord te gooien. Je mag mensen die een job verloren hebben niet zomaar aan hun lot overlaten. We kunnen niet dulden dat er een verloren generatie ontstaat', aldus De Croo.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud