Ophokplicht duurt zeker tot eind april

(belga) - Als er in België geen enkel geval van vogelgriep wordt vastgesteld, zou de ophokplicht voor gevogelte tegen het einde van de maand april opnieuw geëvalueerd en eventueel opgeheven kunnen worden. Dat verklaarde de woordvoerder van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) Pierre Cassart dinsdag aan Belga. De algemene ophokplicht werd op 1 maart in heel België ingevoerd en lijkt goed nageleefd te worden.

'Op dit ogenblik is er niets te signaleren, maar we moeten kijken hoe de ziekte evolueert', legt de woordvoerder uit. 'De ophokplicht wordt zeker deze week nog niet opgeheven. Als de situatie echter niet verandert, als er geen enkel geval wordt vastgesteld, zouden we tegen het einde van de maand april de ophokplicht kunnen opheffen', vervolgt Cassart.

Het FAVV beschikt niet over gegevens waaruit blijkt in welke mate de ophokplicht werd opgevolgd in België, maar de situatie is wel 'bevredigend'. 'Het is niet perfect, maar over het algemeen wordt de ophokplicht goed nageleefd. De laatste achttien dagen hebben we bijna geen oproepen meer gekregen over dat onderwerp', verklaart Cassart.

Bij het callcenter Influenza bevestigt men dat de rust is teruggekeerd. 'We beschikken nog niet over exacte cijfers, maar sinds enkele dagen is het aantal oproepen naar het callcenter aan het afnemen', vertelt Inge Jooris, woordvoerster van het Commissariaat Influenza.

Als er een vogelgriepgeval zou opduiken in België, worden de maatregelen opnieuw bekeken. Er worden nieuwe zones afgebakend en de verplichte ophokplicht zou gewijzigd kunnen worden in verplichte opsluiting.

'Momenteel is de situatie kalmer geworden, maar het FAVV blijft waakzaam', laat de woordvoerder weten. 'Maar elke dag die voorbijgaat zonder vastgesteld geval, is een dag gewonnen op de epidemie. Dat laat ons toe om optimistisch te zijn', voegt hij er aan toe.

Voor de pluimveekwekers dreigen de gevolgen van de ophokplicht dramatisch te zijn. Voor hen is een verlenging van de ophokplicht dan ook ondenkbaar als er geen vogelgriep wordt vastgesteld in ons land. 'Bij de pluimveebedrijven zijn de economische gevolgen en de gevolgen voor het dierenwelzijn aanzienlijk. De sector moet opnieuw perspectieven krijgen', vertelt Marie-Laurence Semaille, verantwoordelijke voor de pluimveesector bij de Waalse landbouwersfederatie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud