Advertentie

'Ordemaatregel tegen Koekelberg moet geschorst'

De auditeur bij de Raad van State vindt dat de ordemaatregel tegen commissaris-generaal van de federale politie Fernand Koekelberg geschorst moet worden. Dat zegt Koekelbergs advocaat Marc Uyttendaele.

(belga) - Door die ordemaatregel verliest de commissaris-generaal gedurende twee maanden een deel van zijn bevoegheden. Koekelberg vecht die beslissing aan bij de Raad van State.

Koekelberg had een anonieme klacht tegen minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt niet doorgegeven aan het gerecht. Minister van Justitie Stefaan De Clerck had daarom aangedrongen op een ordemaatregel. Omdat minister De Padt hier betrokken partij is, neemt minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht de voogdij in deze zaak van hem over.

Vorige week besliste minister De Gucht dat Koekelberg een aantal bevoegdheden voor twee maanden verliest. Het gaat om de coördinatie van de diensten die rechtstreeks van hem afhangen, coördinatie van het geheel van de directies, zijn auditfunctie en de public relations van de federale politie. De beslissing is geen sanctie, maar een ordemaatregel, die "het vertrouwen van de bevolking in de politie niet wordt geschonden", zei minister De Gucht toen.

Commissaris-generaal Koekelberg noemt de beslissing arbitrair en vecht deze aan bij de Raad van State. De zaak werd donderdag gepleit.
Volgens meester Uyttendaele, Koekelbergs advocaat, is de auditeur alvast van oordeel dat de ordemaatregel geschorst moet worden. De beslissing zou Koekelberg immers een onherstelbaar nadeel kunnen berokkenen.

Volgens Uyttendaele zegt de auditeur ook dat "noch de minister van Binnenlandse Zaken of zijn vervanger, noch de minister van Justitie" samen of afzonderlijk een deel van de bevoegdheden kunnen ontnemen die bij wet of koninklijk besluit aan de commissaris-generaal zijn toegekend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud