Oudejaarsvuurwerk Brussel afgelast door terreurdreiging

©BELGA

Het traditionele eindejaarsvuurwerk op de Brusselse Kunstberg zal dit jaar niet plaatsvinden. Dat heeft burgemeester Thielemans (foto) beslist na een coördinatievergadering op het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken.

(belga) - Daar werd ook besloten dat het verhoogde veiligheidsalarm en de bijbehorende versterkte politieaanwezigheid nog minstens tot 3 januari van kracht blijven, zo heeft de directeur-generaal van het Crisiscentrum meegedeeld.

Het terreuralarm werd afgekondigd op vrijdag 21 december na de arrestatie van veertien personen. Die werden ervan verdacht de bevrijding van de veroordeelde terrorist Trabelsi voor te bereiden. De veertien werden nog dezelfde dag vrijgelaten maar het terreuralarm bleef van kracht en dat blijft zo tot 3 januari.

'Wij hebben vandaag het nut en het effect van de veiligheidsmaatregelen geëvalueerd, zegt Jaak Raes, directeur-generaal van het Crisiscentrum. 'Daarnaast is samen met het federaal parket en het OCAD, het orgaan dat de dreigingsanalyses opmaakt, een stand van zaken opgemaakt. Het OCAD heeft zijn analyses verfijnd op basis van gerechtelijke informatie en informatie die het gekregen heeft van nationale en internationale correspondenten en de conclusie is dat er geen reden is om het huidige verhoogde dreigingsniveau te herzien.'

Het terreuralarm en de bijbehorende versterkte politieaanwezigheid in Brussel blijven dus aangehouden, zeker op de Grote Markt, de kerstmarkten en de winkelstraten. Bovendien heeft het Crisiscentrum de Brusselse burgemeester Thielemans aangeraden het traditionele vuurwerk op 31 december af te gelasten, iets wat de burgervader onmiddellijk gedaan heeft.

'Het is niet de bedoeling paniek te zaaien of de stad volledig te blokkeren maar we willen geen enkel onnodig risico nemen', klinkt het bij het stadsbestuur. 'In dat verband zullen op 31 december de kraampjes van de kerstmarkt om 18 sluiten en de attracties, zoals de ijspiste, om 20 uur.' Op 3 januari vindt opnieuw een coördinatievergadering plaats in het Crisiscentrum waarop de situatie geëvalueerd zal worden.

Foto (belga): De Brusselse burgemeester Freddy Thielemans.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud