Overheden nemen blokkeringsminderheid in Ethias

Foto Photonews

Vlaanderen, Wallonië en de federale overheid engageren zich om samen 1,5 miljard euro op tafel te leggen voor de kapitaalverhoging die Ethias nodig heeft. Ze pompen alledrie 500 miljoen euro in de verzekeraar en krijgen in ruil daarvoor elk een blokkeringsminderheid van 25 procent plus een aandeel.

(tijd/belga) - Dat hebben de betrokken partijen maandagavond bekendgemaakt. De federale, Vlaamse en Waalse regering zullen dus elk afgevaardigden naar de raad van bestuur mogen sturen. Volgens premier Leterme is ook de optie genomen om die raad van bestuur professioneler te maken.

Elders is te horen dat de raad van bestuur wellicht ook afgeslankt zal worden. Over wie de regeringen naar die raad van bestuur sturen, is nog niets beslist.

Het half miljard dat de federale regering vrijmaakt voor Ethias komt van de federale participatie- en investeringsmaatschappij. Dat was bij de andere reddingsoperaties die de overheid voor de banken op het getouw zette ook het geval. In totaal maakte de federale overheid al 12,9 miljard euro vrij '"voor de versteviging van het Belgisch bankenlandscap', zei premier Leterme.

100.000 euro

Bovendien is ook beslist dat alle Ethias-klanten met een First-rekening kunnen rekenen op een waarborgregeling tot 100.000 euro. Ethias zal zich immers inschrijven in de garantieregeling die de federale regering uitbreidt voor verzekeringsproducten van Tak 21. Het kb hierover is zo goed als klaar, zei minister van Financiën Didier Reynders. Ethias zal de bijdrage betalen om te kunnen toetreden tot het waarborgfonds.

Met de beslissing van maandag wordt volgens premier Leterme de continuïteit van het bedrijf gegarandeerd en zijn ook de belangen van de spaarders gewaarborgd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud