Overheid weet niet hoeveel legale wapens er zijn

(tijd) - Politiezones geven informatie over aankopen van legale vuurwapens niet of onvoldoende door aan het centrale wapenregister. Daardoor weet de overheid niet hoeveel legale wapens in omloop zijn. De federale ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken werken aan een oplossing voor het probleem. Dat meldt De Tijd.

De Nationale Unie der Wapenmakers, Jagers en Sportschutters (Unact) klaagt in een interview de gebrekkige werking van het centrale wapenregister aan. Sinds mei 1989 moet men bij iedere aankoop van een jacht- of sportwapen zijn identiteitskaart voorleggen aan de verkoper. De wapenhandelaar moet de identiteit van de koper binnen acht dagen doorspelen aan de lokale politie van de woonplaats van de koper. De politie moet op haar beurt het centrale wapenregister inlichten en de aankoop checken om het wapen eventueel in beslag te nemen.

Het gebeurt dat soms niets wordt gecheckt, zegt Jean-Marie Demaret, de ondervoorzitter van Unact. Dat is de belangenvereniging van alle spelers op de vuurwapenmarkt voor burgers. 'En als er al gecheckt wordt, wordt de aankoop vaak niet gemeld aan het centrale wapenregister. Gelukkig krijgt de koper van de handelaar een aankoopformulier zodat hij toch een bewijs heeft dat het wapen legitiem in zijn bezit is', stelt Demaret.

Bovendien is er nooit een verplichte registratie gekomen voor de jacht- en sportwapens die voor mei 1989 zijn aangekocht, gaat Demaret verder. 'Kortom, de overheid weet niet hoeveel legale wapens er in Belgiƫ zijn. Het centrale register is een puinhoop', besluit Demaret.

De federale minister van Justitie, Laurette Onkelinx (PS), noemt de kritiek van de wapenlobby terecht. 'We weten dat er problemen zijn met de codering van wapens', zegt haar woordvoerster, Saar Vanderplaetsen. 'Er zit een ernstige vertraging op die te wijten is aan personeelsgebrek bij het centrale wapensregister en aan de slechte uitrusting, onder meer qua informatica.' Onkelinx schreef een brief aan haar collega van Binnenlandse Zaken, Patrick Dewael, om de problemen samen aan te pakken.

Onkelinx merkt ook op dat haar kabinet bezig is de wapenwet van 1933 te verstrengen. Een wetsontwerp van de vorige regering en een Europese richtlijn dienen daarvoor als basis. 'De bedoeling is het persoonlijke wapenbezit te verminderen. Er wordt ook een nieuw mechanisme van traceerbaarheid van wapens ingevoerd, met een referentienummer voor elk wapen', zegt Vanderplaetsen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud