Overleg kopstukken uitgesteld

©REUTERS

Formateur Guy Verhofstadt en de voorzitters van CD&V, Open Vld, MR en PS hebben dinsdagmiddag al overleg gepleegd over de situatie. Dat laat de woordvoerder van de premier weten. Over de inhoud is voorlopig nog niets bekend. De vergadering van 14.00 uur is ondertussen uitgesteld.

(belga) - Verhofstadt had voor 14.00 uur in zijn ambtswoning een vergadering belegd. Die gaat dus voorlopig niet door. Wellicht volgt er later op de dag nog wel een bijeenkomst, maar wanneer is nog niet duidelijk.

Zondag- en maandagavond zaten de vijf toponderhandelaars al samen in de Lambermontstraat. Dinsdag zou dus een derde poging volgen om snel een interimregering op de been te brengen. Of de onderhandelaars tot de finish gaan, is nog niet duidelijk.

Iedereen wil voor Kerstmis een overgangsploeg in het zadel krijgen, maar om daarin te slagen, begint de tijd wel serieus te dringen. De partijen moeten nog partijcongressen samenroepen om het licht op groen te zetten voor regeringsdeelname, de regering dient nog de eed af te leggen en het parlement moet de bewindsploeg nog het vertrouwen geven, en dat kan pas 48 uur nadat de premier een motie van vertrouwen heeft ingediend.

Over de lijst met dringende dossiers die de interimregering moet aanpakken, bestaat naar verluidt al min of meer een akkoord. En ook de verdeling van de posten ligt al zo goed als vast. De namen die maandag de ronde deden, bevatten echter geen verrassingen. De N-VA levert geen minister voor de interimploeg. Zo kan de kartelpartner van CD&V niet het verwijt krijgen in een regering te stappen zonder dat er garanties zijn op een staatshervorming.
Er zouden overigens maar 14 - en geen 15 zoals gewoonlijk - ministerportefeuilles worden verdeeld. Staatssecretarissen zouden in de interimploeg geen plaats krijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud