'Overschotten bestemd voor zorg'

Het systeem van de dumpingprijzen in de ziekenhuizen is helemaal niet obscuur of onwettelijk. Dat zegt Guido Van Oevelen, voorzitter van het Verbond der Verzorgingsinstellingen (VVI) maandag in een reactie op een bericht in De Morgen. "Als er overschotten zijn, dan worden die aangewend binnen de zorg. De winst wordt geenszins uitgekeerd aan de aandeelhouders", aldus Van Oevelen.

(belga) Hij wijst op het forfaitsysteem, dat sinds 1 juli 2006 van kracht is voor de financiering van geneesmiddelen in de ziekenhuizen. "Dit systeem voorkomt dat ernstig zieke patiënten met een financiële aderlating het ziekenhuis verlaten. Voor elke patiënt is immers een forfaitair bedrag voorzien wat de meeste geneesmiddelen betreft. Voor sommige patiënten is het bedrag dat wij krijgen ruimschoots voldoende. Maar voor andere komen we dan weer niet rond met het forfait", zegt Van Oevelen.

"Het geld dat wij bij de ene patiënt over hebben, wordt gebruikt om het tekort bij een andere patiënt bij te passen. Anderzijds zijn er ook andere opdrachten binnen het ziekenhuis die de overschotten kunnen gebruiken, zoals bijvoorbeeld de kosten voor de palliatieve zorg, die bijna niet gefinancieerd is", luidt het.

Volgens de VVI-voorzitter zijn de kortingen die ziekenhuizen krijgen overigens volledig in de boekhouding van die ziekenhuizen opgenomen. "Het is logisch dat ziekenhuisbeheerders zo goedkoop mogelijk hun producten proberen aan te kopen. Dat is gewoon een economisch marktgegeven", zegt Van Oevelen.

Het gegeven dat patiënten die van de huisarts een goedkoop geneesmiddel voorgeschreven kregen in het ziekenhuis vaak weer op een duurder merkgeneesmiddel worden geplaatst, spreekt het VVI niet tegen. "Maar dat is louter uit praktische ovewegingen. Generische geneesmiddelen bestaan vaak alleen voor orale toediening, terwijl in het ziekenhuis veel geneesmiddelen via een baxter of inspuiting worden toegediend", besluit Van Oevelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud