Ozondrempel uitzonderlijk vroeg overschreden

De waarschuwingsdrempel voor ozon is zaterdag op zes plaatsen in ons land overschreden. Zowel in Idegem, Mechelen, Aarschot, Sint-Agatha-Berchem, Ukkel als Haren werd de drempel van 180 microgram per kubieke meter overschreden. Zo meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) zondag.

(belga) Wanneer de drempel van 180 microgram/m3 wordt overschreden, moet de overheid de bevolking informeren en waarschuwen voor de gevolgen van de luchtvervuiling. De hoogste waarde zaterdag werd opgemeten in Ukkel (199 microgram/m3). Ook vrijdag waren er al overschrijdingen van de waarschuwingsdrempel. Het is twintig jaar geleden dat de drempel zo vroeg op het jaar was overschreden.

Voor vandaag/zondag en de komende dagen verwacht IRCEL geen nieuwe overschrijdingen van de drempel meer.

De organisatie pleit voor een duurzame aanpak van het probleem. 'Maatregelen die in de tijd en de ruimte beperkt zijn (bv. lokale ingrepen in het verkeer alleen bij hoge ozonconcentraties) zijn in Belgiƫ niet ozonreducerend, wel integendeel', luidt het. IRCEL zegt dat er een 'duurzame, drastische en Europese' aanpak nodig is. Iedereen kan daar toe bijdragen door bijvoorbeeld vaker te voet/per fiets of door meer het openbaar vervoer te gebruiken. Ook kiezen voor zuinige verwarmingsketels en voor verfmiddelen met minder vluchtige oplosmiddelen kan al helpen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud