Paars bereikt akkoord over dienstencheques (update)

(belga) - De topministers van de federale regering zijn het eens geworden over de uitbreiding van het systeem van de dienstencheques. De federale overheid staat in voor de financiering en legt de principes vast, maar de gewesten krijgen een zekere vrijheid om die toe te passen. Toch moeten sommige punten volgens minister van Arbeid Frank Vandenbroucke nog worden uitgeklaard. Ook de mening van de schoonmaak- en uitzendsector wordt nog gevraagd.

Het systeem van de dienstencheques bestaat nu al, maar op de werkgelegenheidsconferentie werd afgesproken het systeem uit te breiden en er meer geld voor uit te trekken. Dat moet zorgen voor 25.000 extra jobs.

Met de cheques kunnen overheidsdiensten, non-profitorganisaties, privé-bedrijven of interimkantoren mensen aan een job helpen. Het gaat vooral om huishoudelijk werk, maar de gewesten krijgen de vrijheid om de cheques voor andere activiteiten te gebruiken zoals bijvoorbeeld kinderopvang of hulp aan bejaarden, zieken en gehandicapten. De werknemers moeten afhankelijk van hun statuut na 3 of 6 maanden een contract van onbepaalde duur krijgen.

De PS en de sp.a bakkeleiden een hele tijd over de toepassing van het systeem. Na bijna een week onderhandelen is er dan toch een ontwerpakkoord uit de bus gekomen. 'Het belangrijkste is dat het systeem werkt, dat er jobs tot stand komen en dat zwartwerk uit de sector verdwijnt', verklaarde minister Vandenbroucke woensdag op een persconferentie.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud