Paars maakt geen komaf met spookkandidaten bij verkiezingen

(belga) - De kamercommissie grondwetsherziening heeft de CD&V- en N-VA-wetsvoorstellen verworpen die politici verplichten te gaan zetelen in het parlement waar ze verkozen zijn.

De Vlaamse christen-democraten besluiten daaruit dat de meerderheid opteert voor kiezersbedrog en weinig respect betoont voor de keuze van de kiezer.

De CD&V en N-VA dienden de voorstellen in nadat bij de vorige federale verkiezingen bleek dat tal van politici die verkozen waren in Kamer of Senaat uiteindelijk niet in die assemblees gingen zetelen. Dat heeft onder meer te maken met de kandidatuur van politici van andere beleidsniveaus. Ook bij de regionale en Europese verkiezingen van 13 juni zal dat opnieuw het geval zijn.

De voorstellen bepalen dat het oudste mandaat van politici wettelijk vervalt op het moment dat ze voor een ander parlement worden verkozen. Het gaat om vier wetteksten omdat de oppositie de regel voor alle assemblees wil laten gelden.

De paarse meerderheidspartijen verwierpen de wetsvoorstellen. CD&V en Vlaams Blok stemden voor, VLD, sp.a/Spirit, PS en MR stemden tegen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud