Paars reageert boos op mogelijke verhuis maatschappelijke zetel Interbrew

(belga) -Vlaams minister-president Bart Somers (VLD) en andere tenoren van zijn partij betreuren en vinden het onbegrijpelijk dat voormalig premier Jean-Luc Dehaene (CD&V) als lid van de raad van bestuur van Interbrew meewerkt aan de fiscale evasie van een belangrijke onderneming. Dat zei Somers vrijdag na afloop van de Vlaamse ministerraad.

Vlaams minister-president Bart Somers is verontwaardigd over de rol van Jean-Luc Dehaene (foto belga)

Somers reageerde op een persconferentie op de plannen van de Leuvense brouwer om haar juridische zetel buiten België te verhuizen. Een gewezen eerste minister heeft een maatschappelijke verantwoordelijkheid. "Men kan zich niet in twee hakken. Er is maar één Jean-Luc Dehaene", aldus Somers.

De minister-president wees erop dat een verhuis van Interbrew schade zou toebrengen aan de economie en de tewerkstelling. Volgens Somers moet een man met het gewicht van Dehaene in staat zijn te wegen op de besluitvorming bij Interbrew, "anders moet hij zijn conclusies trekken". De Vlaamse regering nam vrijdag contact op met Interbrew om van gedachten te wisselen over de toekomst. We willen Interbrew vragen geen overhaaste beslissingen te nemen en aandringen op het behoud van haar activiteiten in Vlaanderen", aldus de minister-president.

Ook VLD-voorzitter Dirk Sterckx en VLD-kamerfractieleider Hendrik Daems nemen Jean-Luc Dehaene in het vizier in het Interbrew-dossier. "Het kopstuk van CD&V heeft er dus blijkbaar geen probleem mee dat Interbrew niet de mogelijkheden gebruikt die de regering recent heeft ingesteld om fiscale akkoorden af te sluiten met bedrijven", aldus de VLD-voorzitter.

Daems spreekt van een "onbegrijpelijke houding" van de ex-premier in het onderzoek naar een mogelijke verhuis van de maatschappelijke zetel van Interbrew.

Ex-premier Jean-Luc Dehaene is zich van geen kwaad bewust: 'Als politicus wens ik niet te reageren, maar het is toch normaal dat bij fusies tussen bedrijven van die omvang de vraag wordt gesteld naar de ideale plaats voor de maatschappelijke zetel.'

Het kabinet van premier Guy Verhofstadt reageert voorzichtig op de mogelijke verhuisplannen. 'Interbrew deelt mee dat er nog niets beslist is. We hebben er alle vertrouwen in dat Interbrew in België blijft', zegt de woordvoerder van de premier. De minister van Financiën, Didier Reynders, zegt bereid te zijn de directie van Interbrew te ontmoeten 'om naar oplossingen te zoeken voor eventuele problemen die zich zouden stellen'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud