Parket heeft al 125 inburgeringsdossiers

(tijd) - De Vlaamse administratie speelde het parket al 125 dossiers door van mensen die de verplichte inburgeringscursus aan hun laars lapten. Zij riskeren een boete van 5 tot 125 euro en een, weliswaar tijdelijke, vermelding van de veroordeling op hun strafblad. Dat meldt De Tijd.

Nieuwkomers die sinds 1 april verplicht zijn een inburgeringscursus te volgen, moeten zich bij een onthaalbureau aanmelden en dienen met regelmaat het programma te volgen. Ze mogen maximaal twee keer onwettig afwezig zijn. Als iemand zich binnen drie maanden niet heeft aangemeld of drie keer onwettig afwezig is geweest, moet het onthaalbureau dat melden aan de Vlaamse administratie. De bevoegde ambtenaar kan het dossier dan aan het parket doorspelen.

De Vlaamse minister van Inburgering, Marino Keulen (VLD), deelde gisteren mee dat de administratie het parket al 125 dossiers van inburgeringsonwilligen heeft bezorgd. Het is nu aan het parket te beslissen welke dossiers geseponeerd en welke dossiers voor de rechter worden gebracht. Als er een rechtszaak van komt, riskeert de betrokkene een boete van 5 tot 125 euro. De veroordeling komt dan op zijn of haar strafblad, weliswaar slechts tijdelijk.

De boete lijkt klein maar is voor vele nieuwkomers, die het vaak niet breed hebben, een groot bedrag. En de veroordeling kan later ook een eventuele aanvraag voor de Belgische nationaliteit bemoeilijken. In de periode van 1 april tot 15 september volgden 3.500 mensen een inburgeringscursus. Voor meer dan 80 procent was dat een vrije keuze. 726 nieuwkomers werden in die periode door de gemeenten doorverwezen naar het onthaalbureau voor het volgen van een verplichte cursus. Op 15 september hadden er zich 330 aangemeld binnen de voorgeschreven termijn van drie maanden na inschrijving in de gemeente. 196 hadden dat niet gedaan. De overige 200 schreven zich pas na 15 juni in in de gemeente en hadden dus nog tijd om zich in het onthaalbureau te melden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud