Parket vervolgt Ernst & Young en Deutsche Bank

Het Antwerpse parket vervolgt Ernst & Young (E&Y) en Deutsche Bank voor grootschalige belastingfraude. Dat vernam De Tijd uit welingelichte bron. Het parket acht de bedrijven mee verantwoordelijk voor een fraude van 1,5 miljard Belgische frank (ruim 37 miljoen euro) bij de verkoop van de elektroketen Hugo Van Praag.

(tijd) Het is de eerste keer dat een groot consultancybedrijf en een bank worden vervolgd voor fraude met een zogenaamde kasgeldvennootschap. In zijn eindvordering daagt het parket niet alleen de al bekende verdachten in de zaak-Van Praag voor de rechter, maar ook de financier en consultant die in het dossier opduiken.

Zowel het Belgische Ernst & Young Bedrijfsrevisoren als zijn dochterbedrijven E&Y Fiduciaire, E&Y Special Business Services en E&Y Tax Consultants worden vervolgd. Deutsche Bank en ING Luxembourg ondergaan hetzelfde lot.

De betichtingen luiden deelname aan een criminele organisatie 'met beslissende stem' en valsheid in geschrifte. De feiten dateren van eind 1999 en begin 2000. Toen zijn de activiteiten van de elektroketen Hugo Van Praag overgekocht door New Vandenborre voor 1,5 miljard frank via een rekening bij Deutsche Bank.

Het oude bedrijf bestond daarna enkel nog uit de verkoopopbrengst. Op dat geld moesten belastingen worden betaald, maar de firma werd verkocht aan een Zweedse zakenman die ze failliet liet gaan, de fiscus niet betaalde en verdween. Volgens het parket speelden alle betrokkenen onder één hoedje.

LB

foto bloomberg

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud