Parlement moet beslissen over referendum EU-grondwet

(belga) - Of er een volksraadpleging komt over de Europese grondwet moet het parlement uitmaken. Dat is de uitkomst van het overleg dat de meerderheidsfractieleiders van Kamer en Senaat donderdagvoormiddag pleegden met premier Guy Verhofstadt. Dat houdt in dat de regering zich in elk geval niet zal verzetten tegen het initiatief.

Op het kabinet van de eerste minister valt te vernemen dat de regering niet tussenkomt in de discussie over de opportuniteit van een volksraadpleging. 'Het is aan het parlement om daar een beslissing over te nemen. Indien het licht op groen wordt gezet voor het initiatief, zal de regering de beslissing uitvoeren', klonk het.

Het dossier ligt momenteel ter tafel in de kamercommissie voor Grondwetsherziening. De commissie won vorige week het advies van de Raad van State in over de verschillende voorstellen en resoluties en riep een werkgroep in het leven die zich moet buigen over de modaliteiten van een eventuele raadpleging.

De liberalen zijn voor de organisatie van een raadpleging. Ook sp.a/Spirit schaart zich achter het idee, op voorwaarde dat de opkomstplicht wordt gehanteerd. De liberalen kunnen instemmen met die voorwaarde. De PS is echter minder te vinden voor het initiatief.

Het advies van de Raad van State moet begin volgende week in de Kamer arriveren. Bedoeling is dat de werkgroep volgende donderdag dan voor de eerste keer de koppen bij elkaar steekt. Het dossier verhuist half december opnieuw naar de commissie, die definitief de knoop moet doorhakken.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud