Partijen hebben oorlogskas klaar

©Lieven Van Assche

Indien de regering-Leterme I zou vallen, zijn de meeste politieke partijen klaar voor verkiezingen. Dat blijkt uit een analyse van de boekhouding van de politieke partijen. De partijen voorzien 20,7 miljoen euro voor verkiezingspropaganda. Dat blijkt uit een doorlichting van de jaarrekening van de politieke partijen die morgen in De Tijd verschijnt.

(tijd) – Alle partijen die een overheidsdotatie ontvangen, maken ieder jaar hun boekhouding aan de bevoegde controlecommissie van het federale parlement over. De commissie publiceert binnenkort de cijfers van 2007. Deze krant kon ze al inkijken.

Daaruit blijkt dat de meeste partijen er nog warmpjes inzitten. Ze hebben stuk voor stuk voorzieningen getroffen voor verkiezingsuitgaven. Sp.a-Vl.Pro beschikt over de grootste verkiezingskas. Het kartel had eind vorig jaar 5,8 miljoen euro gereserveerd voor campagne-uitgaven.

Bij de andere partijen zijn de voorzieningen kleiner. CD&V/N-VA reserveerde 3,3 miljoen euro, de PS 3 miljoen, het cdH 1,2 miljoen en de MR 1,1 miljoen euro. Vier partijen hebben minder dan 1 miljoen euro in hun verkiezingskas. Het gaat om Ecolo (0,9 miljoen), Lijst Dedecker (0,3 miljoen), Groen (0,4 miljoen) en Vlaams Belang (0,8 miljoen euro).

Meer informatie:

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud