Peeters II trekt naar financiële markten

Vlaams minister-president Kris Peeters en zijn minister van Begroting en Financien Philippe Muyters (N-VA)

De Vlaamse regering gaat deze en volgende week de boer op om voorbereidingen te treffen voor een obligatielening van 500 miljoen tot 1 miljard euro. Woensdagavond hield ze al een roadshow voor potentiële investeerders in Parijs. Volgende week trekken topambtenaren naar München, Keulen en Düsseldorf.

Concrete gesprekken zijn er nog niet. Het is de bedoeling de temperatuur te meten en te zien onder welke voorwaarden een lening best kan worden geplaatst. Sinds de nervositeit op de markten over overheidsobligaties van landen met grote schulden is dat geen overbodige luxe

De Vlaamse regering trok in de financiële crisis voor het eerst zelf naar de markten, om geld op te halen waarmee ze de banken kon ondersteunen. Nu is ze dus van plan die operatie te herhalen.

Begrotingstekort

Het geld dat de Vlaamse overheid wil ophalen, dient in eerste instantie om eind dit jaar het begrotingstekort van 500 miljoen euro te kunnen betalen. Daarnaast wil ze ook investeren in een Vlaams energiebedrijf, een van de verkiezingsbeloftes van de N-VA. Dat ‘bedrijf’ is de facto een overheidsholding die zal investeren in private energiebedrijven.

De vorige Vlaamse minister van Begroting, Dirk Van Mechelen (Open VLD), slaagde erin de Vlaamse schulden helemaal af te bouwen. Door de redding van de banken en de begrotingstekorten van dit en vorig jaar is de Vlaamse overheidsschuld weer op het niveau van eind jaren negentig.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud