Peeters: 'Niemand ontsnapt aan besparingen'

Vlaams minister-president Kris Peeters zegt dat de Vlaamse begroting een grote oefening is waaraan alle instanties in Vlaanderen zullen moeten meewerken. Besparen dus, al neemt Peeters liever het woord "efficiëntiewinsten" in de mond. Dat heeft hij gezegd in het Radio 1-programma De Ochtend, waar hij samen met Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans te gast was naar aanleiding van de start van het Vlaamse politieke werkjaar.

(belga) - "Geen enkele besparing is pijnloos," zegt Peeters. De Vlaamse regering heeft dan ook langdurig en nauwkeurig onderhandeld, aldus de minister-president. Cijfers en details wilde Peeters nog niet geven, maar de krant De Morgen kopte maandag dat De Lijn en de VRT de komende twee jaar respectievelijk 80 miljoen en 40 miljoen zullen moeten besparen.

"Alle instanties in Vlaanderen moeten meewerken, dus ook De Lijn en de VRT," zegt Peeters. "Niemand ontsnapt aan de efficiëntiewinsten die overal doorgevoerd worden."

Volgens Peeters heeft zijn regering met de begroting getracht een goed kader te schetsen zodat alle betrokken vakministers voor hun beleidsdomein heel nauwkeurig de besparingsoefening zullen kunnen maken. Maandagmiddag legt Peeters de plannen voor aan het Vlaams parlement.

Peeters had het ook nog over de staatshervorming. "We moeten nu eerst bij de Franstaligen peilen naar hun bereidheid om tot een staatshervorming te komen." De kwestie zal de komende maanden geagendeerd worden op het Overlegcomité.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud