Advertentie

Peeters praat met N-VA, CD&V, Open VLD en sp.a

foto belga

Kris Peeters start vandaag/dinsdag met de onderhandelingen voor een nieuwe Vlaamse regering. Als eerste komt de grote overwinnaar N-VA aan de beurt, gevolgd door de andere 'grote partijen': CD&V, Open VLD en sp.a. Later deze week komen dan de kleinere partijen aan bod en het socio-economische 'middenveld'. Over welke coalitie hij verkiest, houdt Peeters de lippen stijf op elkaar.

(tijd) - Peeters werd maandagochtend op het politiek bestuur op minutenlang applaus onthaald. 'Kris, je hebt dat perfect gedaan', zei CD&V-voorzitster Marianne Thyssen, die zelf ook een staande ovatie kreeg. De verkiezingsuitslag toont volgens CD&V-voorzitter Thyssen dat er een staatshervorming moet komen. 'Onze methode is die van de onderhandelde weg. Wie resultaat wil boeken, moet op het veld komen en spelen', zei Thyssen.

Bij CD&V wil niemand al te veel speculeren over coalities. Op geruchten over een coalitie met sp.a en N-VA wil Peeters voorlopig niet ingaan. Peeters hoopt zo snel mogelijk een krachtige coalitie op de been brengen. 'Ik ga laten zien dat dit kan', aldus Peeters. Hij kreeg maandagnamiddag een rapport van de Vlaamse administratie, dat - samen met Vlaanderen in Actie - als 'kader' moet dienen voor een nieuw Vlaams regeerakkoord.

Onderhandelingen

De gesprekken voor een coalitie starten dinsdag om 10 uur. Eerst komt Bart De Wever (N-VA) langs in Hotel Errera aan de Koningsstraat, de 'vergaderplek' voor de komende weken. Vervolgens zijn Guy Verhofstadt (Open VLD), Marianne Thyssen (CD&V) en Caroline Gennez (sp.a) aan de beurt.

Woensdag komen de voorzitters van de kleinere partijen langs en later de vertegenwoordigers van de socio-economische 'sleutelsectoren': de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV), Vlaanderen in Actie, de Onderwijsraad, de Gezinsbond, de welzijnssector.

Vrijdag ziet Peeters trouwens tussendoor ook de top van auto-onderdelenfabrikant Magna in verband met het Opel-dossier. 

Scenario's

De klassieke tripartite (CD&V, Open VLD en sp.a) voortzetten. Of een coalitie op de been brengen met de twee zegevierende ex-kartelpartners CD&V en N-VA, aangevuld met sp.a of Open VLD. Dat is de taak van Kris Peeters die zo goed als zeker zichzelf opvolgt als Vlaams regeringsleider.

Voor een meerderheid in het Vlaams Parlement zijn 63 van de 124 zetels noodzakelijk. Ervan uitgaande dat CD&V er zeker bij is, zijn dit de mogelijke scenario's:

1. CD&V (31 zetels) + sp.a (19) + Open VLD (21)

Deze drie partijen vormden de voorbije maanden de klassieke tripartite van de afgelopen legislatuur (nadat de N-VA uit de regering stapte in het najaar van 2008). Ze hebben samen 71 zetels, ruim voldoende dus om voort te doen. Voor de verkiezingen was te horen dat de drie partners het werk na de stembusslag zouden voortzetten indien mogelijk. Tijdens de verkiezingsdebatten ging het er wel bij wijlen erg hard aan toe tussen de coalitiepartners. Noch Open VLD, noch sp.a sloten nieuwe regeringsdeelname uit.

2. CD&V (31) + sp.a (19) + N-VA (16)

Ook deze coalitie is perfect mogelijk. In dit scenario zit overwinnaar N-VA in de regering. Dat zou ook aansluiten bij de wens van Peeters 'om maximum de wens van de kiezer' te respecteren (zie ook scenario 3). Hij zei er ook bij 'linkse partijen niet uit te sluiten'. Sp.a-voorzitster Caroline Gennez en sp.a-vicepremier Frank Vandenbroucke zeiden het resultaat niet schitterend te vinden, maar ook niet bijzonder ontgoochelend, want beter dan de peilingen. Het is een publiek geheim dat Vandenbroucke graag zijn werk in de Vlaamse regering zou afmaken. In deze combinatie zit Open VLD in de oppositie. Verschillende liberale kopstukken sloten een oppositiekuur zondag niet uit. 

3. CD&V (31) + Open VLD (19) + N-VA (16)

Scenario drie is de meest 'rechtse' combinatie. Ook hierin zijn de beide ex-kartelpartners verenigd, dit keer aangevuld met Open VLD. De liberalen zeiden maandag dat ze of in de Vlaamse èn de federale regering willen zitten, of in geen één van de twee.

De voorganger van Peeters, Yves Leterme, kon in 2004 na vijf weken de geboorte van een nieuw regeerakkoord aankondigen. Het wordt uitkijken of Peeters dat sneller doet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud