Peeters spreekt stoere taal tegen Franstaligen

De Vlaamse minister-president Kris Peeters (CD&V)

'Als de Franstalige partijen het heropstarten van de gemeenschapsdialoog en het afsluiten van communautaire deelakkoorden afhankelijk maken van een oplossing voor de kandidaat-burgemeesters in de Brusselse rand, dan is een heropstarting van de gemeenschapsdialoog niet mogelijk.'

(belga) - Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters woensdag in het Vlaams parlement bevestigd.

Maandag besliste minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen (Open Vld) de kandidaat-burgemeesters in Kraainem, Wezembeek-Oppem en Linkebeek een tweede keer niet te benoemen.

Omdat de benoeming van die burgemeesters een harde communautaire eis is van de Franstaligen, leek de beslissing van Keulen de gemeenschapsdialoog te doorkruisen. Dinsdag vroegen de Franstalige partijen of de beslissing door de voltallige Vlaamse regering gesteund werd. Ze legden de bal daarmee opnieuw in het kamp van Peeters.

Het antwoord van de minister-president woensdag was duidelijk. De Vlaamse regering is het er volledig over eens dat de burgemeesters niet kunnen benoemd worden. Bovendien staat de benoeming van de burgemeesters niet op de agenda van de gemeenschapsdialoog. Als de Franstalige partijen als voorwaarde blijven stellen dat de gemeenschapsdialoog enkel kan voortgaan als de drie burgemeesters benoemd worden, dan is het heropstarten van de gemeenschapsdialoog niet mogelijk, aldus Peeters.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud