Peiling: sp.a-Spirit populairst in Vlaanderen

(belga) - Het kartel sp.a-Spirit verovert in Vlaanderen de eerste plaats, gevolgd door de VLD en het Vlaams Blok. Dat blijkt uit een peiling die de Franstalige omroep RTBF en de krant Le Soir bijna vier maanden na de parlementsverkiezingen en op een dikke negen maanden van de regionale stembusgang lieten doen. De PS wordt volgens de peiling nog groter in Wallonië en MR blijft de nummer één van Brussel.

SP.A-Spirit zou met 23,8 procent van de stemmen de nummer één van Vlaanderen worden, op de voet gevolgd door de VLD. Met een score van bijna 20 procent zou het Vlaams Blok de derde partij worden en de CD&V voorafgaan, die het met 18 procent zou moeten stellen.

In Wallonië krijgen de Franstalige socialisten volgens de peiling 39 procent van de stemmen, een stijging van 3 procent sinds mei. Het liberale Mouvenment Réformateur (MR) komt uit op 28,2 procent en de centrumpartij cdH op 15,4 procent. Ecolo zou met 2 procent naar 9,3 procent stijgen. Het Front National gaat volgens de peiling door de drempel van 5 procent.

In Brussel blijft de Mouvement Réformateur met 33,6 procent op kop, gevolgd door de PS (26,9 procent). Ecolo staat op de derde plaats (11,4 procent). Het centre démocrate Humaniste krijgt 7,9 procent. Aan Vlaamse kant versterkt het Vlaams Blok in dit gewest zijn eerste plaats met een score van ruim 6 procent.

De peiling werpt ook een eerste blik op het vertrouwen van de bevolking in de paarse coalitie. Zesenvijftig procent van de ondervraagden zegt volledig of veeleer vertrouwen in de regering te hebben, maar 73 procent gelooft niet dat ze in staat is 200.000 jobs te creëren.

De peiling werd door Dedicated Research bij 2.200 Belgen van ouder dan 18 jaar gedaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud