Peiling voorspelt verlies paarse partijen

(tijd) - Mochten er nu federale verkiezingen zijn, dan verliezen de meerderheidspartijen VLD en sp.a-spirit terrein. Het Vlaams Belang zou fors vooruitgaan tot ongeveer een kwart van de stemmen en Groen! zou zijn herintrede doen in het federale parlement. Dat blijkt uit de driemaandelijkse peiling van Het Laatste Nieuws/La Libre Belgique/VTM/RTL.

Het onderzoeksbureau Ipsos ondervroeg tussen 5 en 15 september 750 Vlamingen, 750 Walen en 500 Brusselaars.

In die periode ruziede de federale paarse regering over de vorm van de energiecheque, stelde toekomstig sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte zijn intentieverklaring voor de socialistische partij voor en maakten de sociale partners zich op voor de onderhandelingen over de pensioenen, het loopbaaneinde en de financiering van de sociale zekerheid.

Tegenover de vorige peiling van drie maanden geleden zijn er lichte verschuivingen. De VLD gaat voor het eerst sinds lang weer vooruit en ook Groen! en het Vlaams Belang krijgen meer kiesintenties achter zich. sp.a-spirit verliest terrein en CD&V/N-VA blijft ter plaatse.

Alle verschillen tegenover de peiling van drie maanden geleden blijven echter steken onder de statistische foutenmarge van 2,25 procent.

Toch zijn er politiek relevante conclusies uit de peiling te trekken. Tegenover de verkiezingsuitslag van 2003 - en dus de huidige getalsterkte in het federale parlement - gaan de paarse regeringspartijen met statistische zekerheid achteruit. De VLD daalt 5,8 procentpunt tot 18,4 procent. Rekening houdend met de foutenmarge kan het verlies echter variëren tussen 3,55 tot 8,05 procentpunt. De socialisten gaan iets minder achteruit en belanden op 19,9 procent.

Het Vlaams Belang scoort in de peiling 8,2 procent beter dan in de laatste federale verkiezingen. Ook Groen! scoort goed. Mochten er nu verkiezingen zijn, zou de partij van 3,8 procent naar wellicht 6,9 procent gaan. CD&V zou volgens de peiling wellicht terrein boeken en de grootste partij blijven.

De politieke pop-poll dan. De Vlaamse minister-president, Yves Leterme (CD&V), blijft op nummer één. Van de ondervraagden zegt 34 procent dat ze wil dat hij de komende maanden een belangrijke rol speelt. Premier Guy Verhofstadt (VLD) herovert met 32 procent de tweede plaats op Johan Vande Lanotte, die daardoor op drie komt.

Opvallend in de pop-poll is de lage score van de partijvoorzitters. Op de vraag 'wilt u dat ze een belangrijke rol gaan spelen of niet', krijgt geen enkele van de huidige voorzitters meer dan 10 procent van de ondervraagden achter zich. Bart Somers (VLD) voert de partijvoorzitters aan met 10 procent. Frank Vanhecke (Vlaams Belang) haalt 8 procent, Caroline Gennez (sp.a) 4 procent.

In Wallonië zijn er drie grote verschuivingen: de MR daalt van 28,4 in de laatste federale verkiezingen tot 24,8 procent. Het cdH stijgt van 15,4 naar 19,3 procent. Het Front National gaat van 5,6 naar 8,8 procent. De PS daalt lichtjes, Ecolo maakt een pas op de plaats.

BH

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud