Pensioendienst luidt alarmbel

Gabriel Perl, de administrateur-generaal van de Rijksdienst voor Pensioenen, roept de volgende regering en de sociale partners op tot het smeden van een pensioenpact bij de start van de nieuwe legislatuur.

(belga) - Dat zegt hij in een interview met De Morgen.

"Als het wettelijke pensioenstelsel blijft zoals nu, is de situatie niet rooskleurig", waarschuwt Perl. De houdbaarheid van het wettelijk pensioen staat om twee redenen op het spel, meent de topambtenaar. Niet alleen drijft de vergrijzing de kosten op, ook de bereidheid bij de bevolking om bij te dragen aan het systeem neemt af. "De mensen zijn niet tevreden met hun pensioenbedrag. Ik krijg daar veel brieven over."

Perl vreest voor toenemende protesten van de hogere inkomens, omdat er een enorme kloof gaapt tussen hun laatste loon en hun eerste pensioenbedrag. Voor een alleenstaande mannelijke bediende met een volledige loopbaan bedraagt het pensioen maar een derde van zijn laatste loon. "De spanning tussen het minimale en het maximale pensioen is zeer klein geworden", zegt Perl.

De topambtenaar roept op tot een maatschappelijk debat over de rol en de financiering van de drie pensioenpijlers: het wettelijk pensioen, het aanvullend pensioen via het werk en het individueel pensioensparen. "Het is dan aan de politici en de sociale partners om een strategisch plan uit te dokteren."

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud