Advertentie

Picqué ontkent plannen voor tolsysteem in Brussel (update)

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest onderzoekt het plaatsen van tolhuizen aan de invalswegen naar de hoofdstad. Er zijn plannen getekend, zo schrijft Le Soir zaterdag. "Dat debat heeft nooit op de agenda van de Brusselse regering gestaan", zegt Brussels minister-president Charles Picqué (PS)

(belga) Volgens de krant worden verschillende mogelijkheden bekeken: een tolhuis op elk van de veertig toegangswegen tot de stad; iedereen die de stad in- of uitrijdt 3 euro laten betalen tijdens de spitsuren op weekdagen; 24 uur op 24 laten betalen tegen 0,50 euro tijdens daluren en 1,20 euro in de spits; of een maximumbedrag vastleggen per dag, bijvoorbeeld 5 euro. De inwoners van Brussel zouden sowieso geen tol moeten betalen.

Bij het gewest zijn sommigen terughoudend. "Er zijn drie hindernissen om tol te heffen in Brussel", luidt het op het kabinet van Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a). "Er is de vrees voor delokalisering van bedrijven uit Brussel. Ten aanzien van de centrumkern van Londen heeft Brussel 110 toegangspoorten, waardoor het systeem erg duur zou worden. Ten derde is het systeem sociaal niet rechtvaardig: de weg is niet voorbehouden aan de rijken."

Brussels minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) is het idee wel genegen. Zij spreekt van "een optie die ernstig moet worden overwogen". Ze beseft het risico op delokalisering en benadrukt dat een tolsysteem enkel kan via een samenwerkingsakkoord met de drie gewesten. "Tolheffing is nog niet voor morgen", erkent ze.

Brussels minister-president Charles Picqué (PS) reageert zaterdag fel op het bericht in Le Soir omtrent het feit dat het Brussels gewest plannen zou hebben voor het invoeren van een tolsysteem. "Dat debat heeft nooit op de agenda van de Brusselse regering gestaan", zo laat Picqué bij monde van zijn woordvoerster France Marage weten.De Brusselse minister-president benadrukt dat hij nooit gevraagd heeft naar en zelfs nooit heeft horen spreken van eventueel onderzoek naar de mogelijkheid om een tolsysteem in Brussel te installeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud