Pluimvee in risicogebieden moet binnenblijven

(tijd/belga) - In bepaalde gebieden in ons land moet het pluimvee binnenblijven. De maatregel dient te voorkomen dat kippen en ganzen besmet worden met het vogelgriepvirus door overvliegende trekvogels.

De ophokplicht gaat gepaard met heel wat verwarring. De Belgische risicogebieden staan op de website van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen ( www.favv.be ). Door de grote belangstelling is de website nog altijd niet bereikbaar. Het is ook niet duidelijk of vogelopvangcentra onder de plicht vallen.

Voor sommige pretparken is de ophokplicht een tegenvaller, net aan het begin van de drukke herfstvakantie. Het beursgenoteerde natuur- en vogelpark Parc Paradisio nabij Ans valt buiten de risicozone. Toch heeft het park zijn kippen, ganzen, kalkoenen en andere vogels preventief in hokken ondergebracht. Volgens financieel directeur Yvan Moreau merken de bezoekers daar nauwelijks iets van.

Het dierenpark Planckendael in Mechelen ligt wel in de gevarenzone. Daar werd maandag begonnen met het binnenhalen van de vogels. De kooien van vogels die niet naar binnen gebracht worden, worden met een folie afgedekt. De dierentuin van Antwerpen valt buiten de gevarenzone. Mogelijk zal de Zoo opvang bieden voor de pelikanen en aalscholvers uit het zusterpark Planckendael.

24096738

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud