Pol Hauspie erkent opnieuw fouten

©Photo News

Pol Hauspie heeft dinsdag opnieuw erkend dat er bij zijn toenmalige geesteskind fouten zijn gemaakt die tot de ondergang hebben geleid. "Wat heb ik nog te verliezen? Bijna alles wat me dierbaar was, is weg. Hetgeen me nog rest, is het nemen van mijn verantwoordelijkheid", aldus Hauspie.

(belga) - Het debacle heeft volgens hem veel te maken met de ego's -ook de zijne- van de toplui van L&H. Zijn vroegere boezemvriend valt hij niet af. "Hij heeft net als mij zijn kind verloren. Iedereen reageert daar anders op. Ik werd depressief terwijl Lernout bleef doorstrijden. Zelfs vandaag vecht hij nog voor de fantastische technologie de we op de wereld hebben gezet."

Volgens Hauspie wilde het topmanagement dat het bedrijf te snel groeide. Was er een voorzichtiger koers gevaren, dan bestond het bedrijf nog, aldus de medestichter. "Maar we wilden de helden van België zijn. Was het verantwoord de aandeelhouders en de regio Ieper dit aan te doen? Neen, dat was het niet. We wilden iets terugdoen voor de streek en eigenlijk hebben we het tegenovergestelde bereikt."

"Sommige pleidooien deden me terugdenken aan de kleuterschool. Wanneer je iets mispeuterde, was het altijd de schuld van een ander. Maar we zitten hier niet in de kleuterschool. We hebben kunstmatig onze omzet opgekrikt."

Zijn advocaat Frank Van Leemput was eerder uitgevaren tegen de pleidooien van de raadslui van Gaston Bastiaens en Jo Lernout. Dat de advocaat van Bastiaens een psychiatrisch verslag had bovengediept over Pol Hauspie, waarin de ondernemer werd omschreven als iemand die medio 2001 een depressie veinsde, was voor advocaat Van Leemput een brug te ver. Dat Hauspie wel effectief zwaar leed onder de teloorgang van zijn geesteskind, haalde hij aan met diverse voorbeelden uit zijn eigen contact met de man.

De vraag voor excuses die meester Luc Gheysens vrijdag formuleerde namens Jo Lernout, kon de raadsman evenmin pruimen. Van Leemput vraagt zich af of dit wel de wens is van Jo Lernout zelf.

Eerder op de ochtend was de vrijspraak gevraagd voor financieel directeur Dammekens. Hij kwam aan boord van een bedrijf dat toen slechts 15 mensen telde en bleef CFO nadat L&H de beurs bestormde en duizenden werknemers telde. "IK heb toen enkele keren voorgesteld om een stap opzij te zetten omdat het boven mijn petje groeide. Daar werd niet op ingegaan, waarna ik steeds terugviel op het advies van KPMG. Ik wil me daar niet achter verstoppen, maar het is de realiteit."

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud