Politiek akkoord over bod Suez

(tijd) - Politiek topoverleg resulteerde donderdagavond in grote lijnen tot een akkoord over het uitkoopbod van de Franse groep Suez op de Belgische stroomleverancier Electrabel. Premier Guy Verhofstadt, de partijvoorzitters en de minister-presidenten van de deelstaten zijn het erover eens geworden de gemeenten te adviseren het bod van Suez te aanvaarden. Dat meldt De Tijd.

De verkoop van de gemeentelijke participatie in Electrabel levert zo'n miljard euro op, waarvan drie vierde in contanten en een vierde in aandelen Suez. Met die opbrengst moeten de gemeenten de schulden afbetalen die zijn aangegaan om in Electrabel te participeren. Daarnaast moeten ze hun positie in het transport en de distributie van elektriciteit en gas, met name Elia en Fluxys, versterken. De Gemeentelijke Holding krijgt de aanbeveling in Suez te stappen om de Belgische verankering hard te maken.

De regering gaat van Suez nog garanties vragen dat de Electrabel-pot van zowat 4 miljard euro voor het nucleair passief niet naar Parijs wordt overgeheveld. Tot slot wil de regering van Suez een bevestiging van de garanties die eerder zijn gegeven over de Belgische verankering van Electrabel.

WVDV

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud