Advertentie
Advertentie

Politiek blokkeert modernisering

Van de 56 moderniseringsprojecten die de federale overheidsdienst Financiën sinds 2005 plant, is er nog maar één gerealiseerd. Twaalf andere zijn klaar voor uitvoering, maar worden in het politiek samengestelde directiecomité geblokkeerd. Dat zegt Rita Dreessen, de personeelsdirecteur van Financiën, in een interview.

Foto: Saskia Vanderstichele

(tijd) - 'Het is de hoogste tijd dat de hervormingsplannen bij de belastingen tastbaar worden op het terrein. Anders gelooft geen mens dat we de Coperfin-modernisering ooit nog uitvoeren', stelt ze.

De bedoeling van Coperfin, het grote moderniseringsproject van de fiscus, is de ambtenaren anders te laten werken, om de belastingplichtige een betere dienstverlening te geven. De hervorming werd onderverdeeld in 56 projecten. Twaalf daarvan zijn volgens Dreessen klaar voor uitvoering. Het gaat onder meer om de professionalisering van het callcenter en de uitbouw van de dienst risicobeheer, die fraude elektronisch opspoort via datamining. 'We proberen die in het directiecomité mondjesmaat op de agenda te zetten, maar dat verloopt moeizaam, omdat bij de collega's de verkiezingskoorts begint te spelen.'

Zoals bekend is de topman van Financiën, Jean-Claude Laes, van MR-signatuur. De tweede man, Jean-Marc Delporte, heeft een PS-etiket. 'Elke partij wil eerst zijn eigen project gerealiseerd zien. En niemand wil de andere laten voorgaan. Dat remt de modernisering van Financiën af', zegt Dreessen.

PBL/FDE

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud