Advertentie

Politiek lust collectieve regularisatie niet

Het pleidooi van Spirit om een nieuwe regularisatieprocedure op gang te brengen, vindt weinig bijval bij de andere partijen. Open VLD, CD&V, Vlaams Belang en N-VA zijn tegen een collectieve regularisatie van mensen zonder papieren. Kartelpartner sp.a is evenmin voor, maar wil wel het debat aangaan.

(belga) Spirit-voorzitter Geert Lambert lanceerde zaterdag het voorstel voor een algemene regularisatie. Hij deed dat naar aanleiding van een studiedag over intergenerationele solidariteit en vergrijzing. Lambert zei het gek te vinden dat mensen teruggestuurd worden naar hun land van herkomst hoewel zij hier soms al jaren wonen en perfect geïntegreerd zijn. Hij wees er ook op dat er door de vergrijzing straks arbeidskrachten tekort zijn.

De regularisatieprocedure van 1999 werd amateuristisch aangepakt, meent de voorzitter van de links-liberalen. Ondertussen zitten in ons land heel wat mensen zonder papieren die niet volgens de nieuwe, verkorte asielprocedure werden behandeld.

Veel succes had Lambert niet met zijn pleidooi. De sp.a is niet te vinden voor een collectieve regularisatie. 'Maar indien Spirit daarover wil spreken tijdens de komende regeringsonderhandelingen is dat voor ons een debat waard', zei de Kamerfractieleider van de Vlaamse socialisten, Dirk Van der Maelen. Van der Maelen zegt dat zijn partij beseft dat er een probleem is. Maar de sp.a blijft voorstander van een individuele aanpak.

Duidelijke criteria

Ook bij coalitiepartner Open VLD lag de nadruk op een individuele regularisatie. Volgens Kamerfractieleider Fons Borginon moet dat gebeuren op basis van duidelijke criteria. 'Een collectieve regularisatie geeft het signaal dat illegaliteit loont. Wij zijn voor legale migratie', zei Borginon.

Ook CD&V en zijn kartelpartner N-VA zijn tegen. Een collectieve operatie kan niet, zei CD&V-ondervoorzitster Cathy Berx. 'Het stoort me een beetje dat een beeld wordt opgehangen dat het hier enkel gaat over goed ingeburgerde ouders met kinderen. Die zijn er ook, maar er zijn er evengoed die zich crapuleus gedragen', zei Berx. 'Het kan niet zoals in 2000 dat het overgrote deel van de geregulariseerden ten laste van de overheid valt.' Berx verweet de paarse regering ook dat de nieuwe, verkorte asielprocedure nog altijd niet van kracht is.

'Knettergek en onaanvaardbaar', luidde het bij de fractieleider van het Vlaams Belang, Gerolf Annemans. 'Een nieuwe operatie zal een nieuwe asielstroom op gang brengen omdat ze zullen denken dat ze weer allemaal welkom zijn.' In een mededeling benadrukte Vlaams Belang-voorzitter Frank Vanhecke nog eens dat zijn partij tegen zo'n voorstel is en daar ook een verkiezingsthema wil van maken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud