Advertentie

Politieke intrige keldert commissaris van Brussel

De hoofdcommissaris van de politiezone Brussel-Elsene, Roland Van Reusel, heeft onverwachts de bons gekregen vanwege de politieraad van die zone. Politieke touwtrekkerijen en interne botsingen binnen de PS blijken aan de basis van dat besluit te liggen.

(foto belga) Hoofdcommissaris Van Reusel betaalt het gelag van een politieke vete tussen Brussel en Elsene

(tijd) - Een meerderheid van de politieraad van de zone Brussel-Elsene stemde woensdagnamiddag met 15 stemmen tegen 11 bij twee onthoudingen tegen een nieuwe verlenging met vijf jaar van het mandaat van Roland Van Reusel als politiecommissaris. 'Dat hadden wij helemaal niet verwacht', aldus de Brusselse burgemeester Freddy Thielemans (PS), die op een persconferentie lucht gaf aan zijn woede.

De stemming schijnt het gevolg te zijn van spanningen tussen Elsene en Brussel, en van allerlei politieke afrekeningen die er zich mee vermengden. De burgemeester van Elsene, Willy Decourty (PS), klaagt er al langer over dat de financiële bijdrage van zijn gemeente niet in verhouding staat tot de inspraak die hij heeft in de inzet van de middelen van de politiezone. Brussel-Stad heeft een tweederde overwicht in de politieraad.

De Elsense PS'ers stemden dus mee met de MR-afgevaardigden in de politieraad, die zowel in Brussel als in Elsene in de oppositie zitten. Ook de christendemocraten en groenen van Elsene, die mee in de meerderheid zetelen, stemden tegen, maar dan in een reactie op een verondersteld akkoord tussen de PS en MR in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.

Wraakroepend

Het debâcle rond de politiecommissaris zou gisteren ook de sterke man van de PS in Brussel, de Molenbeekse burgemeester Philippe Moureaux (67), tot woede gebracht hebben. Hij zou vooral Decourty, die hij al langer een te groot ego verwijt, verantwoordelijk achten voor wat er is misgelopen.

Ook Jean de Hertog, die voor de CD&V zetelt in de politieraad, is niet te spreken over de manoeuvres van de voltallige politiek van Elsene. 'Deze vete is niet enkel onterecht, maar wordt bovendien uitgevochten op de kap van de verkeerde persoon', zegt het Brussels gemeenteraadslid. 'Dit is wraakroepend en ik zeg er nu al bij dat Van Reusel opnieuw kandidaat zal zijn als er een nieuwe korpschef wordt gezocht voor onze politiezone.'

Roland Van Reusel blijft nog tot ten laatste 25 oktober hoofdcommissaris van de hoofdstad.

KE

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud