Premier Verhofstadt heeft oor voor koopkrachtprobleem

©AFP

Bij voldoende politieke steun kan een overgangsregering maatregelen nemen om de problemen met de koopkracht te verlichten. Dat hebben de vakbonden zaterdag te horen gekregen na een ontmoeting met premier Guy Verhofstadt.20.000 mensen betoogden zaterdag voor meer koopkracht.

(belga/tijd) - De ontmoeting met premier Verhofstadt is een onmiddellijk gevolg van de nationale betoging voor meer koopkracht, georganiseerd door de vakbonden. De betoging bracht ca. 20.000 manifestanten op de been.

"Red de koopkracht en de solidariteit" was de centrale slogan. In de manifestatie voornamelijk vakbondsmilitanten. Sommigen hadden hun kinderen meegebracht. Politie was amper te zien. Alles verliep kalm en ordelijk. Elio Di Rupo was een van de politici die mee stapten. Door de spoorstaking van de OVS verliep het vertrek van de betoging chaotisch. Terwijl sommige manifestanten al vertrokken, wachtten anderen nog op betogers die met de trein moesten arriveren.

In hun toespraken na de betoging haalde de vakbondstop scherp uit naar de politiek en de bedrijfswereld. Ze vindt een loonmatiging onaanvaardbaar en eist een regering die zich bezighoudt met zaken waar de burger écht wakker van ligt.

ACV-voorzitter Luc Cortebeeck zei dat er een "dringend beleid" nodig is voor de échte problemen. Hij verwees naar het duurder worden van voeding, energie en huur. "Noem het een noodregering, noem het een interim-regering. Noem het gelijk wat. Zolang er maar dringend een beleid komt dat bezig is met de echte problemen van de mensen."

De werknemers zullen de rekening niet betalen voor de ravage op Financiën en de ontsporing van de begroting, aldus de ACV-topman, die een zelfde boodschap had voor de bedrijven, de werkgevers en Europa. Cortebeeck herhaalde dat moet worden afgebleven van de index, dat de uitkeringen welvaartsvast dienen te zijn, dat geen sprake kan zijn van inleveren, dat de energieprijzen afgeremd moeten worden en dat er een eerlijke fiscaliteit nodig is.

ABVV-secretaris-generaal Anne Demelenne wees er op dat de politieke crisis het land al 2,5 miljard euro heeft gekost. De werknemer zal die factuur niet betalen, zei ze.

ABVV-voorzitter Rudi De Leeuw zei dat de manifestatie een signaal was aan de politici om zich bezig te houden met de "échte" problemen. Over de vraag van de werkgevers tot loonmatiging, zei hij dat dit "onaanvaardbaar" was.

ACLVB-voorzitter Jan Vercamst had eveneens een boodschap voor de politici: "blijf niet werkeloos toekijken, hou u niet bezig met communautair gekrakeel, maar neem de verantwoordelijkheid om de armoede te stoppen.
De vakbonden waarschuwden voor nog meer mobilisaties indien er niets wordt ondernomen.

VERHOFSTADT

Om 13.30 uur hadden de vakbonden een ontmoeting met premier Guy Verhofstadt in de Wetstraat 16. De vakbonden maakten premier Verhofstadt de boodschap over dat de mensen de koopkracht uit de handen glipt en dat de overgangsregering dringend maatregelen moet nemen.

"De premier beseft het probleem van de koopkracht", aldus ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. "Maar in zijn antwoorden is hij nog niet concreet genoeg", aldus De Leeuw. Zo wijst hij prijscontrole af, maar wil hij gaan naar afspraken met de sectoren. De premier had daarentegen wel oren naar een verbetering van de lonen en sociale uitkeringen.

ACV-voorzitter Luc Cortebeeck bevestigt dat de premier, in het kader van een overgangsprogramma, maatregelen voorstelt. Het gaat onder meer om afspraken met sectoren zoals voeding en energie.

Maandag om 16.00 uur is er opnieuw een onderhoud met de premier over de koopkracht, maar dan met alle sociale partners, dus ook de werkgevers.

 

Foto Belga

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud