Principeakkoord over kernuitstap

De onderhandelaars op Hertoginnedal hebben donderdagmorgen een principeakkoord bereikt over het luik kernenergie uit de formateursnota. Oranje-blauw houdt vast aan de kernuitstap, maar houdt enkele centrales wel langer open. Volgens de liberalen gaan Doel I en II dicht, volgens de Vlaamse christendemocraten is nog niet beslist welke centrales dichtgaan.

(belga) De oranje-blauwe partijen schaarden zich achter de passage die in de formatienota staat over kernenergie. Die heeft het over een behoud van de kernuitstap. Maar, "in het licht van de bevoorradingszekerheid, de betaalbaarheid en een voldoende aandeel CO2-neutrale energieproductie" wordt de exploitatieduur van enkele kerncentrales verlengd.

Volgens de liberalen sluiten Doel I en Doel II. Dat zijn ook de oudste kerncentrales. Volgens de Vlaamse christendemocraten wordt dat echter pas beslist naar aanleiding van de tweede lezing van de passage.

Wel zeker is dat er alvast een aantal kerncentrales langer dan voorzien open blijven. Met de winst die daarop wordt geboekt, wordt geïnvesteerd in alternatieve energiebronnen (de zogenaamde groene energie) en in studiewerk naar nieuwe technieken zoals de vierde generatie kernreactoren. Volgens de CD&V kan de winst ook gebruikt worden voor algemeen beleid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud