'Prins Laurent parlementair onschendbaar als senator van rechtswege'

Prins Laurent geniet een voorlopige immuniteit die voortvloeit uit zijn hoedanigheid als senator. Net als bij andere senatoren, kan die worden opgeheven.

(belga) De koning daarentegen geniet een immuniteit die voortvloeit uit zijn hoedanigheid als koning en die nooit kan worden opgeheven. Dat legt senator Hugo Vandenberghe (CD&V) woensdag uit.

In de reactie op de gerechtelijke procedure in Hasselt, waarbij prins Laurent wordt genoemd, wees de premier er dinsdag op dat er geen immuniteit geldt voor de prins. Die bestaat alleen voor de koning, niet voor de leden van de koninklijke familie. Tegen de koning kan geen strafvordering of burgerlijke vordering worden ingesteld, legt Vandenberghe uit. Zijn immuniteit kan nooit worden opgeheven.

Tegen de prins kan wel een vordering worden ingesteld, weet Vandenberghe, mits zijn parlementaire onschendbaarheid wordt opgeheven. Dat principe houdt in dat een parlementslid pas kan worden aangehouden of voor de rechtbank worden gebracht indien de Kamer of Senaat daarvoor de toestemming geeft. Als een aanvraag daartoe de Kamer of de Senaat bereikt, moet die daarover stemmen. De prins beschikt dus net als andere senatoren over een tijdelijke immuniteit.

Vandenberghe wijst er nog op dat er bijzondere regels bestaan voor het geval men de prins in een strafzaak wil ondervragen. Die regels vloeien nog voort uit een decreet ten tijde van het Hollands bewind.

Prins Laurent is net als prins Filip en prinses Astrid senator van rechtswege. Senatoren van rechtswege zijn de kinderen van de koning op voorwaarde dat ze achttien zijn en de eed hebben afgelegd in de Senaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud