Privé-ziekteverzekeringen groeien explosief

(belga) - Het aantal Belgen dat een privé-ziekteverzekering neemt is de afgelopen jaren explosief gegroeid. Dat blijkt uit gegevens van verzekeraar DKV en uit cijfers van Jo De Cock, administrateur-generaal bij het Riziv. Het medische weekblad De Huisarts kreeg de cijfers te zien.

Tussen 1991 en 2004 vertienvoudigden de premie-inkomsten van verzekeraar DKV, die uitsluitend actief is in de sector van de ziekteverzekering. DKV staat vooral sterk in hospitalisatieverzekeringen. In 1991 bedroegen zijn premie-inkomsten 17,35 miljoen euro, in 2004 was dat al opgelopen tot 210 miljoen euro.

Eenzelfde trend blijkt uit cijfers van Jo De Cock, administrateur-generaal van het Riziv. In 1998 bedroegen volgens De Cock de inkomsten van ziekteverzekeringen voor alle verzekeraars samen 283,5 miljoen euro. Vier jaar later, in 2002, was dat al aangezwollen tot 448,6 miljoen euro, een toename met 58,2 procent. De groei geldt zowel voor individueel als voor collectief afgesloten polissen.

Nog volgens De Cock is het aandeel van de publieke financiering in de totale gezondheidsuitgaven de voorbije tien jaar sterk teruggelopen. Belgische patiënten betalen nu 26,3 procent van hun gezondheidsuitgaven uit eigen zak (remgeld + privé-verzekeringen). Naargelang de bron bedroeg de overheidstussenkomst in 1990 zo'n 75 à 83 procent. In 2001 was dat nog maar 71,4 procent./

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud