Advertentie
Advertentie

Professoren weigeren doctoraat Koninklijke Militaire School door heisa rond Kabila

De Zwitserse professor Fritz Stoeckli en de Amerikaanse professor Mitchel Feigenbaum hebben afstand gedaan van hun doctoraatstitel honoris causa van de Koninklijke Militaire School (KMS). Die zou hen volgende week donderdag worden uitgereikt. De weigering werd vrijdag uit militaire bron vernomen.

De poging van Flahaut om een eredoctoraat aan Kabila te laten toekennen blijft voor deining zorgen - foto belga

(belga) - De professoren gaven hun beslissing eind februari te kennen nadat minister van Defensie André Flahaut de uitreiking had aangekondigd van dezelfde titel aan de Congolese president Joseph Kabila. Dat was een controversiële beslissing, die intussen het onderwerp uitmaakt van een "nieuw onderzoek", aldus dezelfde bron.

"Omwille van de controverse rond de persoon van Kabila en uit solidariteit met de professoren van de KMS die niet geconsulteerd zijn in dat verband, nemen de professoren Mitchell J. Feigenbaum (Rockefeller University, New York) en Fritz Stoeckli (Universiteit van Neuchâtel, Zwitserland) afstand van hun doctoraatstitels honoris causa, die hen officieel uitgereikt zouden worden op 19 maart in Brussel", staat te lezen op de website van de universiteit van Neuchâtel.

"Hun gezamenlijke beslissing werd doorgegeven aan de rector magnificus van de KMS, luitenant Michel Singelé", voegt de Zwitserse universiteit eraan toe.

De aankondiging van de titeluitreiking is ook van de website van de Militaire Academie verdwenen.

Volgens een proces-verbaal van een vergadering van de Raad van Bestuur van de KMS is het minister Flahaut die aan generaal Singelé de uitreiking van de doctoraatstitel voor president Kabila had voorgesteld. De uitreiking zou volgen op de titels die overhandigd werden aan voormalig Europees commissaris Philippe Busquin in 2005, en aan de Franse minister van Defensie Michèle Alliot-Marie in 2006.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud