Protest tegen Vlaamse scholendeal met Fortis

©Frank Toussaint

De Vlaamse regering is onterecht met Fortis Bank/Fortis Real Estate de laatste rechte lijn ingegaan voor de bouw en renovatie van 211 Vlaamse scholen. Dat zegt 'Scholen Partnership Vlaanderen' (SPV), een concurrerend consortium bestaande uit Barclays, Meridiam Infrastructure en NIB Capital.SPV sluit niet uit dat het de keuze voor Fortis Bank bij de Raad van State zal aanvechten.

(tijd) - De Vlaamse regering besliste al in 2006 om een private partner te zoeken voor de inhaaloperatie scholenbouw, waarmee 1 miljard euro is gemoeid. Die is nodig, want vele Vlaamse scholen zijn te klein, te verouderd en verspillen te veel energie.

Na een aanslepende selectieprocedure maakte Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (sp.a) half december vorig jaar bekend dat ze het consortium Fortis Bank/Fortis Real Estate als voorkeursbieder had gekozen. Daarmee worden nu finale onderhandelingen gevoerd.

'Niet rechtsgeldig'

'Scholen Partnership Vlaanderen' (SPV), één van de concurrerende consortia vindt dat de keuze voor Fortis Bank/Fortis Real Estate ontoelaatbaar is. De offerte van Fortis Bank zou volgens SPV om meerdere redenen niet geldig zijn.

Zo worden vragen gesteld bij het gebrekkige engagement van de kredietverleners van Fortis Bank en de 'extreem onrealistische financieringsvoorwaarden'. Ook wordt de robuustheid van Fortis Bank als kredietverlener op de korrel genomen omdat die toch vooral te danken is aan de herkapitalisering door de Belgische staat.

Geen AA rating

Cruciaal in het protest is dat Fortis Bank de vereiste minimum AA rating niet kan voorleggen, terwijl de banken die het SPV-bod steunen, wel voldoen aan die eis. De bevoegde overheidsdienst argumenteert dat Fortis Bank wel voldeed aan de AA rating bij de start van de procedure (een jaar geleden).

Het consortium rond Meridiam Infrastructure, Barclays en NIB Capital eist dat de offertes opnieuw worden geëvalueerd. 'We zijn zwaar ontgoocheld over de gang van zaken in het dossier. We bekijken alle opties, maar geven ons niet zomaar gewonnen', stelt Julia Prescot van Meridiam, een van de partners het SPV-consortium. Prescot sluit niet uit dat het consortium naar de Raad van State trekt, maar benadrukt dat er ook andere denkpistes zijn. Op die manier dreigen de scholen nog langer te moeten wachten op hun nieuwbouw of renovatie.

Lees morgen meer in De Tijd

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud