Reactie De Wever: 'Weinig consequent'

N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt het weinig consequent dat Karel De Gucht (Open Vld) minister wil worden in een regering die hij zelf afkraakt. Hij wijst er ook op dat het niet de eerste keer is dat de minister van Buitenlandse Zaken op communautair vlak 'de handen in de lucht steekt'. 'Ik denk dat het De Gucht steekt dat er een partij is die zich rechtlijnig opstelt', aldus De Wever.

(belga) - De N-VA-voorzitter reageert daarmee op de uitspraken van de Vlaamse liberaal in De Morgen. Daarin stelt De Gucht zich vragen bij de levensvatbaarheid van de kersverse regering. Hij schiet daarbij ook op CD&V en N-VA en herhaalt zijn scepsis over de realisatie van een grote staatshervorming.

'Het feit dat hij de regering afkraakt, roept bij mij de vraag op waarom hij er dan minister in is geworden', stelt De Wever. 'Hij spreekt er een uitgesproken wantrouwen in uit. Dan is het op zijn zachtst gezegd weinig consequent dat hij er zelf instapt'.

De N-VA-voorzitter wijst er ook op dat het niet de eerste keer is dat De Gucht op communautair vlak 'de handen in de lucht steekt. Hij heeft dat systematisch gedaan'. De vraag is volgens De Wever welke strategie daar achter steekt. 'Onderhandelen en met de witte vlag op kop lopen', noemt De Wever alleszins een rampzalige strategie.

De Wever vermoedt dat achter de uitspraken van De Gucht een soort partijpolitiek spel schuilt met als doel het kartel CD&V/N-VA te beschadigen, ten nadele van het algemeen Vlaams belang. Hij denkt ook dat er persoonlijke motieven meespelen. 'Na acht jaar paars dat door de Franstaligen werd gedomineerd en in het bijzonder door de PS, en waarin Karel De Gucht persoonlijk heel wat heeft moeten slikken, bijvoorbeeld rond het migrantenstemrecht, denk ik dat hij het niet kan aanvaarden dat er een partij is die zich principieel opstelt', belsuit De Wever.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud