Rechter bevestigt dwangsom Case New Holland

(belga) - De rechter in Brugge heeft donderdag tijdens een bijzondere zitting het eenzijdig verzoekschrift van de directie van Case New Holland (CNH) in Zedelgem bevestigd maar beperkt in tijd. De dwangsom die de voorzitter van de Brugse rechtbank maandag oplegde aan de stakers voor de poorten van het bedrijf is geldig tot en met vrijdag 28 oktober.

De directie van het bedrijf had maandag een deurwaarder naar CNH gestuurd om vast te stellen dat de werkwilligen het bedrijf niet binnen konden. Daarmee werd hun recht op werk geschaad. De directie liet daarop bij eenzijdig verzoekschrift een dwangsom opleggen van 1.000 euro per uur per werkwillige die werd gehinderd. De vakbonden tekenden daartegen derdenverzet aan.

De rechter verklaarde zich bevoegd in de zaak. Volgens hem treedt hij niet op in een collectief arbeidsgeschil maar preventief ten aanzien van incidenten. De toestand was volgens hem ook spoedeisend.

De rechter oordeelde ten gronde dat de vakbonden in een pamflet schriftelijk hadden gedreigd om het bedrijf volledig af te sluiten. 'Het pamflet vermeldde duidelijk dat de poorten dicht zouden zijn', luidt het. Hij volgt de argumentatie van de werkgever dat er een risico is dat het recht op werk zal worden belemmerd.

De rechtbank meldde uitdrukkelijk dat stakingsposten mogelijk blijven maar dat er geen enkele vorm van fysieke dwang mag worden uitgeoefend. De rechter beperkte de uitwerking van het eenzijdig verzoekschrift wel in tijd. De dwangsom vervalt na vrijdag 28 oktober. Tot zolang blijven de bepalingen in het eenzijdig verzoekschrift hun volle uitwerking behouden.

De vakbonden reageren gelaten op de uitspraak. Volgens hen heeft de wet van de sterkste gewonnen. 'Er zullen zich vrijdag wellicht geen werkwillige arbeiders aanbieden in het bedrijf', zegt Ronny De Vuyst van ABVV-Metaal. 'We zijn wel tevreden dat de rechter de maatregel beperkt in tijd.'

24073654

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud