Rechter spreekt strengere straffen uit dan verwacht

(belga) - De drie rijkswachters die Semira Adamu bij haar uitwijzing in bedwang hielden (Danny Cornelis 44 jaar, Johnny Pipeleers 45 en Danny Colemonts 44) werden door de rechter schuldig bevonden aan onvrijwillige slagen en verwondingen. Ze werden veroordeeld tot één jaar met uitstel en een effectieve boete van 500 euro.

Ook hun twee oversten stonden terecht voor onvrijwillige slagen en verwondingen en het niet verlenen van hulp aan mensen in nood. Een van hen (Marc Van den Broeck 36), die ook in het toestel aanwezig was en verantwoordelijk was voor de uitwijzing, kreeg veertien maanden met uitstel en 500 euro effectief voor onvrijwillige slagen. Voor het niet verlenen van hulp werd hij vrijgesproken. De andere, die zich met de passagiers moest bezighouden, werd volledig vrijgesproken.

Ook de Belgische staat is burgerlijk aansprakelijk gesteld voor de vergoedingen.

De burgerlijke partijen zijn zeer blij met het vonnis, vooral omdat de rechtbank verder gegaan is dan het openbaar ministerie. "We kunnen de boodschap naar Nigeria sturen dat hier recht geschied is", zei Hein Diependaele, advocaat van de familie Adamu. De advocaten van de vier veroordeelden zijn zeer ontevreden en overwegen beroep.

Semira Adamu was het symbool geworden van het verzet tegen de gedwongen uitwijzingen. Na tien maanden in een gesloten asielcentrum en reeds vijf pogingen om haar uit te wijzen, werd ze op 22 september 1998 op een vliegtuig gezet naar Lomé. Rijkswachters pasten een "eendenklem" op haar toe en hielden een kussen voor haar gezicht. Adamu raakte in een diepe coma door verstikking en overleed na haar overbrenging in het Saint-Luc-hospitaal in Brussel.

20733131

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud