Rechtszaak over pijnstiller Vioxx op komst

De belangenvereniging Spaarverlies bereidt een burgerlijke rechtszaak voor tegen het Amerikaanse farmabedrijf Merck. De vereniging zal de Belgische slachtoffers vertegenwoordigen van Mercks pijnstiller Vioxx.

(tijd) Het middel werd in 2004 uit de handel genomen wegens ongewenste neveneffecten zoals hersenbloedingen en hartfalen. Volgens federaal minister van Volksgezondheid, Rudy Demotte (PS), zijn er in ons land al 582 slachtoffers bekend. In zeker 13 gevallen zijn de gebruikers overleden.

'We hebben deze zaak door verschillende juristen laten bestuderen, en ze verzekeren ons dat dit een haalbare kaart is', zegt Hendrik Boonen, de woordvoerder van Spaarverlies. 'We hebben al dossiers gekregen van slachtoffers, maar we zouden in totaal zo'n 500 mensen willen groeperen', stelt hij.

Spaarverlies groepeerde al honderden gedupeerden in de gerechtelijke dossiers 'Spaar Select' en 'Lernout & Hauspie', maar gaat nu een stap verder met de zaak tegen het Amerikaanse Merck. En de vereniging plant een gelijkaardige zaak tegen Worldcom, het Amerikaans bedrijf van topman Bernie Ebbers. Worldcom moest een gerechtelijk akkoord aanvragen nadat 3 jaar geleden een fraude van 11 miljard dollar (8 miljard euro) aan het licht was gekomen. Ebbers kreeg in 2005 25 jaar voor samenzwering en fraude.

Met de zaken tegen Merck en Worldcom probeert Spaarverlies ook in ons land een cultuur van 'class action suites' te forceren. Maar de Belgische wetgeving schiet tekort voor zulke zaken van 'massaschade', zegt advocaat Geert Lenssens in een interview met De Tijd. Ook de rechtbanken de onderzoeksrechters hebben niet de middelen om in één zaak duizenden gedupeerden op te vangen.

LB

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud