Recordboete van ruim 400.000 euro voor piraterij

Het hof van beroep in Luik heeft vorige week een Belgische piraat veroordeeld tot meer dan 400.000 euro schadevergoeding voor het illegaal kopiëren van films, games, software en muziek. Het gaat om de grootste boete ooit voor piraterij in ons land. De BAF (Belgian Anti-Piracy Federation) maakte het nieuws pas vrijdag bekend.

(belga) - Bij de piraat werden meer dan 7.500 illegale kopieën in beslag genomen. De zaak kwam in 2000 aan het licht na een anonieme tip over grootschalige illegale verkoop van muziek, films, spelletjes en software in Verviers. In eerste aanleg was de beklaagde veroordeeld tot 1 euro provisionele schadevergoeding aan de burgerlijke partijen. Die gingen in beroep.

De naam van de piraat kan nog niet worden vrijgegeven omdat hij nog de mogelijkheid heeft cassatieberoep aan te tekenen, zegt Eveline Huys van BAF. Daarvoor heeft hij drie maanden de tijd. Wel is zeker dat het om een privé-persoon gaat, die de illegale kopieën drie jaar lang huis-aan-huis en op markten verkocht.

Ook is nog niet duidelijk of hij in staat is de 400.000 euro op te hoesten. "Waarschijnlijk zal dat niet mogelijk zijn", aldus Huys. "In dat geval proberen wij een minnelijke schikking te treffen en de persoon in kwestie een anti-piraterij verklaring te laten ondertekenen".

De Belgian Anti-Piracy Federation onderzocht in 2006 1.058 piraterijdossiers. Een derde hiervan komt voor de rechtbank. Vorig jaar volgde in 30 procent van de rechtszaken een veroordeling. Alles samen werden meer dan 86.000 illegale goederen in beslag genomen, waarvan driekwart dvd's, een stijging met een derde in vergelijking met 2005.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud