Reeds 9,9 miljoen voor overbruggingspremie

©BELGA

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om een aantrekkelijke Vlaamse overbruggingspremie in te voeren, maar het is toch niet voor niets geweest. Sinds de invoering van de premie op 1 april 2009 hebben al 13.641 werknemers zo’n premie gekregen. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) op een schriftelijke vraag van zijn partijgenote Liesbeth Homans.

(tijd) - Vlaanderen heeft al langer een overbruggingspremie waarmee bedrijven tijdelijk crisisperiodes met verminderde activiteit kunnen opvangen. Maar die premie werd, op een schamele uitzondering na, niet gebruikt wegens te laag. Toenmalig Vlaams minister van Werk Frank Vandenbroucke (sp.a) stelde begin maart vorig jaar in volle economische crisis voor de premie op te waarderen. Werknemers die tijdelijk 10 tot 19 procent minder (mogen) werken, zouden maandelijks netto 95 euro per maand krijgen (in de plaats van 52 euro in het bestaande systeem). Bij een vermindering van de arbeidsduur met minstens 20 procent zou de premie stijgen van 78,21 naar 145 euro. Bij halftijds werk zou de premie opgetrokken worden van 130 naar 345 euro.

Bits

Dat was niet naar de zin van zijn collega-vicepremier en minister van Begroting en Financiën Dirk Van Mechelen (Open VLD). Die vreesde dat de premies de toen al krappe Vlaamse begroting zwaar zouden doen ontsporen. Na een bitse discussie werden de premiebedragen behouden, werd een voorlopige enveloppe van 15 miljoen vastgelegd en zou het budget stipt gescreend worden.

De interesse voor de premie bleek al snel erg groot, ook bij bedienden, voor wie toen nog geen systeem van tijdelijke werkloosheid bestond. Tien maanden na de start van het systeem hebben 523 bedrijven een premie aangevraagd voor hun personeel. Daarvan kregen er al 365 groen licht. De premie geldt voor een half jaar, maar kan worden verlengd tot een jaar. 137 van de 523 aanvragen van bedrijven zijn verlengingen.

13.641 werknemers hebben al een overbruggingspremie gekregen. In juni en juli werden de meeste aanvragen goedgekeurd. De overheid betaalde al 9,9 miljoen euro aan overbruggingspremies uit. De premie kan aangevraagd worden tot eind dit jaar en Muyters vermoedt dat de enveloppe voldoende zal zijn.

Sectoren

De uitzendsector vroeg van alle bedrijfssectoren de meeste premies aan. De sector van de autoassemblage sluit de top 10 af. Van de goedgekeurde dossiers heeft 56,8 procent betrekking op een vermindering van de arbeidsduur met minstens 20 procent, 41,4 procent op een vermindering met 10 procent en 1,8 procent van de aangevraagde premies moest dienen om werknemers halftijds te laten werken met deze tegemoetkoming.

Wie minimaal 20 procent minder werkt, kan een extra opleidingspremie aanvragen. Maar slechts 507 werknemers hebben daar al gebruik van gemaakt. Informatie- en taalopleidingen worden het vaakst gevraagd.

Ontslag

De hoofdbedoeling van de premie voor tijdelijke arbeidsvermindering is natuurlijk te voorkomen dat werknemers ontslagen moeten worden. Het departement Werk van de Vlaamse administratie zoekt uit of die doelstelling uitkomt.

In afwachting van een grondige evaluatie de komende maanden, baseert de administratie zich op mediaberichten. Ze stelt vast dat zeker al een tiental bedrijven met goedgekeurde overbruggingspremies zou moeten overgaan tot ontslag.

KVE

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud