Regering beperkt papierberg voor bedrijven - update

(tijd/belga) - Ongeveer 220.000 BVBA's of NV's (met aandelen op naam) zullen niet langer een aangetekende brief moeten sturen naar de aandeelhouders wanneer ze een algemene vergadering bijeenroepen. Dat gaat vanaf 2005 ook per brief, fax of mail. Dat heeft de ministerraad dinsdag beslist. Ook de 30.000 bedrijven met aandelen aan toonder krijgen een soepelere regeling.

De nieuwe regels voor het bijeenroepen van een algemene vergadering staan in de federale programmawet, die dinsdagochtend werd goedgekeurd door de ministerraad. De versoepeling is het werk van de staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging, Vincent Van Quickenborne (foto belga) .

De regels voor BVBA's en NV's met aandelen op naam dateerde van 1935 en verplichtte ongeveer 220.000 bedrijven om hun aandeelhouders per aangetekend schrijven uit te nodigen voor de jaarlijkse algemene vergadering', zegt Van Quickenborne (VLD). Hij vindt de maatregel verouderd. 'We gaan die verplichting afschaffen. We gaan die vervangen door een soepelere regeling. Vanaf 2005 zullen ze hun aandeelhouders kunnen uitnodigen via e-mail, gewone brief of fax', aldus Van Quickenborne.

Ook voor grotere bedrijven met aandelen aan toonder zou er een versoepeling komen. Voor ons land gaat het om ongeveer 30.000 bedrijven. Die zullen hun gewone algemene vergadering niet langer moeten aankondigen in vier kranten (twee keer in een nationaal verspreide krant en twee keer in een lokale publicatie). Een publicatie in het Staatsblad (kostprijs 30 euro) zal volstaan. Van Quickenborne hoopt met de gecombineerde maatregelen 80 miljoen euro te besparen.

Bij het bijeenroepen van een buitengewone algemene vergadering (voor de wijziging van statuten of de benoeming van bestuurders) moeten bedrijven vanaf 2005 nog maar één aankondiging doen in een nationaal verspreide krant.

Staatssecretaris Van Quickenborne wil tenslotte de 160 beursgenoteerde ondernemingen niet langer verplichten hun resultaten in de kranten te publiceren. Publicatie op hun eigen website of op die van de Commissie voor het Bank- of Financiewezen (CBFA) moet volstaan. Over deze laatste maatregel werd evenwel nog geen consensus binnen de regering bereikt. 'Dat is in de eerste plaats een zaak voor de CBFA', zegt Van Quickenborne. 4 We hebben hierover haar advies gevraagd'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud